Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Krasnostawski halloumi rusza na podbój kraju

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie wprowadza na rynek nowy produkt, który z pewnością podbije podniebienia Polaków. To ser typu halloumi z unikalną recepturą opartą na zdrowym mleku z zielonej Lubelszczyzny. Krasnostawski zakład jako pierwszy w kraju docenił ten specjał i postanowił przybliżyć go rodakom.
Krasnostawski halloumi rusza na podbój kraju

Ser typu halloumi jest produkowany w Zamościu. Tamtejszy zakład, który powstał jesienią 1926r., ma ogromne tradycje w produkcji serów dojrzewających. W latach 90-tych ubiegłego wieku rozpoczęto tam produkcję serów żółtych, w tym sera zamojskiego. Choć jego receptura i technologia powstała w Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej, szybko zaczęły produkować go inne zakłady w całej Polsce ze względu na znakomity smak.

Pod produkcję serów w Zamościu powstały dojrzewalnie oraz wędzarnie, a były to nietypowe rozwiązania. Żaden inny zakład w kraju nie posiadał podziemnej dojrzewalni, dzięki czemu uzyskiwano stałą wilgotność i temperaturę oraz specyficzny mikroklimat. Po połączeniu się w 2004 roku z OSM Krasnystaw wprowadzono wiele modernizacji. Między innymi wybudowano nowoczesną proszkownię serwatki.

- Zarząd OSM Krasnystaw cały czas pragnął przywrócenia tradycji produkcyjnych serów zakładu w Zamościu, który posiadał ogromny potencjał kadry pracowniczej, dostawców mleka oraz lojalnych klientów z regionu zamojskiego na ich produkty. Przywrócona została produkcja sera typu holenderskiego Goudy i Zamojskiego. Cały czas jednak poszukiwaliśmy innego, bardziej innowacyjnego rozwiązania - mówi wiceprezes Mirosław Fidecki.

W końcu zaczął kiełkować pomysł na produkcję sera typu halloumi. To rodzaj sera podpuszczkowego importowanego do Polski, który cieszy się coraz większym uznaniem wśród Polaków. OSM Krasnystaw nie chciał jednak naśladować wielowiekowej tradycji produkcji tego typu sera z Cypru. Jak podkreślają przedstawiciele krasnostawskiego zakładu, byłoby to ryzykowne, a próby dorównania tym produktom zajęłyby wiele lat.

Z czasem nadarzyła się niepowtarzalna okazja do połączenia zagranicznego doświadczenia i tradycji z polskim surowcem. GFB Dairy Sp z o.o z siedzibą na Jana Pawła II w Warszawie podjął się produkcji tego typu sera w Zamościu pod nadzorem technologów z Cypru i Turcji.

- Dzięki temu kontraktowi powstały nowe miejsca pracy. Ponadto współpraca z regionem zaowocowała przywróceniem na ulicy Kilińskiego w Zamościu tradycji i działalności przemysłowej - dodaje Agnieszka Adamska, zastępca kierownika ds. marketingu w OSM Krasnystaw.

A co to jest ten ser typu halloumi?

Cypryjski specjał nie jest jeszcze tak popularny w naszym kraju. Dopiero wkracza na polski rynek spożywczy. A szkoda, bo ser halloumi jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Dostarcza wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on źródłem wielu drogocennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych. 100g dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka.

Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia fosforu, potasu oraz sodu. Nie zawiera witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Dlatego przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Charakteryzuje się ciekawą, rzadko spotykaną konsystencją o zwartej strukturze i słonym posmaku. Można go dodawać do sałatek i innych dań, a grillowany powoduje, że nasze kubki smakowe wariują z rozkoszy.

Ser halloumi warto włączyć do naszej diety, nada niesamowity smak naszym potrawom, ale również wniesie powiew egzotyki do naszej kuchni. Znakomicie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany zastąpi jajka, smażony uzupełni danie obiadowe, a świeży znajdzie swoje zastosowanie w sałatkach na kolację.

- Halloumi szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia. Nabiera wtedy dodatkowych właściwości smakowych, ale jednocześnie nie topi się pod wpływem temperatury. W lokalnych cypryjskich tawernach ser tego typu najczęściej serwowany jest właśnie w takich wersjach. Zachowuje swój kształt, a jednocześnie okrywa się chrupiącą złocistą skórką - przekonuje Agnieszka Adamska.

W domach często jada się go na śniadanie, w zestawieniu z szynką i jajkami. Ser halloumi jest również głównym składnikiem cypryjskiego ravioli. Znakomicie smakuje również w połączeniu z wszelkimi makaronami. Niektórzy zapiekają go na pizzy lub innych zapiekankach. Z kolei usmażony w panierce świetnie zastępuje kotlet. Grillowany możemy podawać również na słodko – oblany miodem i posypany sezamem.

Cokolwiek zdecydujemy się zrobić z tym serem, mamy pewność, że zawsze zachowa swój kształt i konsystencję. Cypryjski skarb narodowy sprawdzi się na ciepło, jak i będzie smakował na zimno. Jest zwarty, nie kruszy się i łatwo się go kroi. Można serwować jako przekąskę, choć równie smaczny jest na kanapkach albo jako składnik sałatki. W takiej wersji jest doskonałą przystawką. Właśnie dlatego w wielu przypadkach sprawdza się lepiej niż inne odmiany serów. I jako zamiennik jest godny uwagi.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Alex .Treść komentarza: Na ulicy Mościckiego w Chełmie brak studzienek burzowych !Data dodania komentarza: 13.12.2025, 12:47Źródło komentarza: Zakończono modernizację sieci wodociągowej na ul. Mościckiego i Litewskiej w ChełmieAutor komentarza: FanpslTreść komentarza: Patrząc na tą radę to sukces że ta gmina jeszcze istniejeData dodania komentarza: 13.12.2025, 06:00Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt zarobi więcej, ponieważ tak postanowił rząd. Podwyżkę otrzymali także inni samorządowcyAutor komentarza: EwelinaTreść komentarza: Mieszkam na Dyrekcji i mam małe dziecko któremu ten łomot nie jest potrzebny i jak mam je uśpić przy tym hałasie czy ktoś przemyślał ta decyzję chcecie robić proszę bardzo jest do tego amfiteatr a nie w środku Miasta gdzie mieszkają rodziny i ludzie starsiData dodania komentarza: 12.12.2025, 19:47Źródło komentarza: Wystrzałowy Sylwester w Chełmie jednak z TV Republika. Może kosztować 6 mlnAutor komentarza: ElvoTreść komentarza: Niby tak, ale weź pod uwagę koszty. Robienie referendum w każdej sprawie wyszłoby strasznie drogo.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 13:24Źródło komentarza: W Chełmie ruszają wielkie przygotowania do sylwestra z TV Republika. Od 15 grudnia zamknięte ulice i zmiany tras autobusówAutor komentarza: Też mieszkaniecTreść komentarza: Wójt i radni zarabiają więcej ponieważ tak postanowili radni, a nie dlatego, że Rząd tak postanowił. Rząd zwaloryzował tylko maksymalne, a t tym samym i minimalne stawki wynagrodzenia w których dotychczasowe wynagrodzenie w średniej się znajdowało. Więc nie było obowiązku ich podwyższania a tylko prawo. A przecież to jedna z mniejszych gmin, a sukcesów jakoś nie widać.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 10:34Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt zarobi więcej, ponieważ tak postanowił rząd. Podwyżkę otrzymali także inni samorządowcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama