Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama baner reklamowy
Reklama

W Wojsławicach uczą, jak piec chleb i robić pyszne wędliny

Każdy, kto miał okazję choćby raz odwiedzić gminę Wojsławice, stwierdza, że ślady jej bogatej kultury odczuwalne są niemal na każdym kroku. To tutaj tętni różnorodnością form kulturowy "trójstyk". Obecnie Gminne Centrum Kultury, Sportu i Turystyki angażuje się w projekt „Źródła - Powroty do Kultury i Tradycji w Gminie Wojsławice". Realizuje ciekawe warsztaty i zaprasza na Biesiadę Majdańską.
W Wojsławicach uczą, jak piec chleb i robić pyszne wędliny

Już 24 czerwca, o godzinie 16 w Ośrodku Trzech Kultur w Majdanie Ostrowskim rozpocznie się Biesiada Majdańska. Wydarzenie to będzie podsumowaniem pierwszego etapu projektu. Wystawione zostaną wszystkie przygotowane na warsztatach wyroby i smakołyki, a goście będą mogli ocenić ich smak. 

Do tej pory udało się przeprowadzić pierwsze warsztaty ceramiczne, wokalne oraz tworzenia rękodzieła. 

Na warsztatach „Wieńce, wianki, wianeczki" sztuki wicia wianków uczy Irena Zdebska-Blim - twórczyni ludowa związana z Hrubieszowskim Domem Kultury, specjalistka od tworzenia tradycyjnej palmy wielkanocnej i wieńców dożynkowych. 

Warsztaty „Pieśni Ziemi Wojsławickiej" prowadzi natomiast Agnieszka Szokaluk-Gorczyca, która od 2000 r. zajmuje się badaniem, dokumentacją i popularyzacją tradycyjnych śpiewów ziemi lubelskiej. 

Natomiast tajniki tworzenia ceramiki zdradza Sylwia Jasiuk, artystka, animatorka kultury, członkini Klubu Twórców Ludowych przy Krasnostawskim Domu Kultury, promotorka i liderka wielokierunkowych działań edukacji kulturalnej, zwłaszcza w małych miejscowościach zagrożonych wykluczeniem. Ma własną pracownię ceramiczną „Piwnica z PASJĄ" w Wojsławicach. 

Już wkrótce odbędą się też warsztaty masarskie, które poprowadzi Mariusz Bucior, certyfikowany Mistrz Wędliniarstwa, który od 23 lat pracuje w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego w Hrubieszowie. Obecnie Bucior jest kierownikiem tego zakładu. Zajmuje  się  produkcją wędlin wieprzowych i drobiowych. Warsztaty zaplanowano na 20 czerwca na godzinie 10:00 oraz 23 czerwca na 8:00. 

Będzie też nauka wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie (23 czerwca od godziny 16:00), a poprowadzi ją Elżbieta Sapiecha-Nizio - mistrz kucharski, szkoleniowiec, z zamiłowania poszukuje starych receptur i przepisów. Jest jednocześnie prezesem Spółdzielni Socjalnej Wojsławianka. 

Realizacja tego projektu możliwa jest dzięki dofinansowaniu, jakie jednostka otrzymała ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu  Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023. 

Czytaj także:



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
KOMENTARZE
Reklama
Reklama
Reklama