Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Porażający wynik: ceny wyższe o 22 proc. niż rok temu. Horror!

Eksperci przyjrzeli się najczęściej kupowanym produktom i ich cenom. Za zakupy płacimy dużo, dużo więcej niż rok temu. I nijak ma się do tego kwietniowa inflacja.
Porażający wynik: ceny wyższe o 22 proc. niż rok temu. Horror!

Autor: iStock

Poziom inflacji wyliczony przez Główny Urząd Statystyczny wyniósł w kwietniu ponad 12 proc. Cykliczne badanie „Indeks cen w sklepach detalicznych”, przeprowadzone przez UCE Research, Wyższe Szkoły Bankowe i Hiper-Com Poland, wskazuje jednak, że przeciętny konsument w swoim koszyku zakupowym odczuwa dużo większy wzrost. Standardowo na tapetę autorzy raportu wzięli produkty z 12 kategorii. Okazuje się, że podrożały wszystkie bez wyjątku.

W kwietniu 2022 roku średnie ceny były wyższe o 21,8 proc. niż w tym samym czasie rok temu. Od miesięcy prym wśród najdynamiczniej drożejących produktów spożywczych wiedzie olej. W porównaniu rok do roku jego cena wzrosła o 54,9 proc. (!!!) Drożyzna nie ominęła również innych produktów tłuszczowych, np. masło kosztuje o 51,2 proc. więcej.

Niechlubne przyrosty cenowe notują też produkty dla zwierząt i dzieci – w porównaniu rok do roku jej średnia wartość wzrosła o 38,2 proc. Najwięcej dołożymy obecnie do karmy dla psów (26 proc. więcej) i kotów (49,3 proc. więcej) oraz pieluszek dziecięcych (17,1 proc.).

Niemal w każdym sklepowym koszyku znajdziemy też mięso, które według wyliczeń ekspertów zdrożało przez ostatnich 12 miesięcy średnio o 31,2 proc. Największy wzrost cen dotyczył drobiu (o 45 proc.), wieprzowiny (28,7 proc.) oraz wołowiny (27 proc.).

Nie inaczej było również w przypadku pieczywa, za które płacimy dziś o 28,1 proc. więcej, niż jeszcze rok temu.

Jeśli chodzi o warzywa, to ich średnie ceny w porównaniu z ubiegłorocznymi są wyższe o 22 proc., przy czym najwyższy wzrost odnotowały pomidory (62,8 proc.), kapusta (52,4 proc.) i ogórki (37,2 proc.). Miłym zaskoczeniem jest tu jednak spadek cen marchwi, cebuli i papryki – kolejno o 11,9 proc., 10,1 proc. i 5,2 proc.

Przez ostatnich 12 miesięcy najmniej podrożały owoce (7,8 proc.); napoje (10,9 proc.) oraz chemia gospodarcza (11,4 proc.), jednak ceny – zwłaszcza tych pierwszych – mogą się zmieniać, chociażby ze względu na sezonowość i możliwość operowania przez sklepy wyższą marżą.

Co to jest?

„Indeks cen w sklepach detalicznych” oparty jest na badaniu 45 produktów w kategoriach: pieczywo, nabiał, mięso, owoce, warzywa, produkty sypkie, produkty tłuszczowe, dodatki spożywcze, używki, napoje, chemia gospodarcza i artykuły ujęte jako „inne” – łącznie 36 tys. cen produktów różnych marek. Analiza jest przeprowadzana w mało- i wielkopowierzchniowych sklepach usytuowanych we wszystkich 16 województwach.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama