Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]

Jak wiele uwielbianych na świecie dań, pizza powstała po to, żeby nasycić biednych. Z czasem jej prosta receptura została urozmaicona o dodatkowe składniki, aby dziś stać się posiłkiem serwowanym w najlepszych restauracjach świata. Dlaczego jej popularność nie przemija i co tak naprawdę kochamy w tym drożdżowym placku?
Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]
Autor: iStock

Dziś powszechnie jest uważana za danie pochodzące z Włoch. Przeczą temu jednak najstarsze, pochodzące z X wieku wzmianki o pizzy. Otóż była ona posiłkiem greckich chłopów i biedaków. Jej wyprodukowanie było niezwykle tanie i proste, a zawartość mąki sprawiała, że danie było wyjątkowo sycące. Kultowy, drożdżowy placek zyskał swoją trwającą do dziś renomę w XVII wieku za sprawą pomidorów. Wówczas powstała też pierwsza neapolitańska pizzeria, która funkcjonuje do dziś. Europejczycy zachwyceni prostotą i smakiem dania poddawali je wielu eksperymentom, dzięki czemu dziś istnieją niezliczone jej kombinacje – od legendarnej margherity, przez pizzę warzywną, owocową, aż po tę podawaną na słodko, z dodatkiem czekolady.

Za co kochamy pizzę?

To wyjątkowe danie pozwala na całkowitą personalizację, ponieważ „przyjmie” niemal wszystkie składniki, które mamy w kuchni. Pizza jest stosunkowo niedrogim produktem, którym możemy dzielić się z innymi – doskonale urozmaica spotkania rodzinne i towarzyskie. W wykonaniu niebanalnej pizzy ogranicza nas tylko wyobraźnia –  w walentynki może być w kształcie serca; wielbiciele serów chętnie wybierają tę z zawijanymi, wypełnionymi nim brzegami; dzieci uwielbiają jej wersję „mini” w postaci tzw. pizzerinek. Można zabrać ją ze sobą do pracy, na wycieczkę czy zaserwować zamiast tradycyjnego obiadu.

W powszechnej opinii pizza to danie ciężkostrawne i dlatego niezdrowe. Tej tezie zaprzeczyli naukowcy z Mediolanu, którzy przeprowadzili badania. Ich wynik wykazał prozdrowotne właściwości pizzy – ma chronić przed miażdżycą i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku. Dietetyczka Chelsey Amer opisuje na swojej stronie internetowej, że danie to może być bardziej zbilansowanym śniadaniem niż popularne na całym świecie płatki. Zawiera bowiem o wiele więcej białka i protein, które dodają organizmowi energii na długi czas.

Dlaczego lubimy jeść pizzę?

Takie pytanie postawił portal Onet. I otrzymał takie oto odpowiedzi:

Mixi10000: Uwielbiam jej chrupiące, cienkie ciasto, pycha dodatki i przypieczoną skórkę.

tancereczka97: Ma niepowtarzalny smak. I ten ciągnący się ser. Niebo w gębie.

Fearless: Bo jest pyszna!

blocked: Bo można pakować w nią, co się tylko zechce. Co smakowo nam się podoba. Lubię jeść pizzę, bo smakuje mi ciasto, ciągnący się ser i inne dodatki. Mniaam!

Mystery eu: Kojarzy mi się z wypadem ze znajomymi na pizzę. No i smakuje mi, bo… mi smakuje. Jest pyszna! Po prostu.

Jak przyrządzić domową pizzę?

To doskonały pomysł na spędzenie rodzinnego popołudnia. Nic nie smakuje tak dobrze, jak posiłek przyrządzony wspólnymi siłami. Podstawowy przepis na placek jest dziecinnie prosty do wykonania.

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto (2 porcje):

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru,
- ulubione dodatki (np. szynka, kukurydza, ananas, kiełbasa, ogórek kiszony, pieczarki itp.).

Sos pomidorowy (należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera):

- 200 ml passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- suszone oregano, pieprz i sól (do smaku, według upodobań).

Przygotowanie:

Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Gotowe, rozwałkowane ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i ułóż na niej równomiernie wszystkie ulubione składniki. Następnie piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi zarumienią się na złoty kolor.

 

 


Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: mikiTreść komentarza: ciekawe który rząd sprzedał tak strategiczny sektor - teraz prywatna firma na złość pisowcom nie postawi lokalnego doświetlenia a przydało by się bardzo - może jacyś radni, posłowie ponad podziałami zalobbują w tej sprawie ???Data dodania komentarza: 06.07.2022, 21:40Źródło komentarza: Chełm. Sygnalizacja już działa, ale problem pozostaje...Autor komentarza: FanZenkaTreść komentarza: Po tych zmianach DVB-T sygnał tv zmniejszył się, czy będzie jakieś doświetlenie z Kumowej Doliny? Hrubieszów i Włodawa mają dodatkowe doświetlenia sygnału.Data dodania komentarza: 06.07.2022, 17:36Źródło komentarza: Chełm. Sygnalizacja już działa, ale problem pozostaje...Autor komentarza: mikiTreść komentarza: nie po to chodzili na spędy kodu, żeby ich teraz karać - założy taki koszulkę otuła i jeszcze na odszkodowanie liczyData dodania komentarza: 05.07.2022, 14:37Źródło komentarza: Wysokie mandaty zrobiły swoje. Wielu kierowców liczy na łaskawość sądówAutor komentarza: MietekTreść komentarza: Udany rok i dalej nie zakończone scalenie i dokładanie z budżetu gminy do zadań starostwa to właśnie sukcesy tej gminyData dodania komentarza: 04.07.2022, 08:58Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt może dalej kierować gminą. Dlaczego?Autor komentarza: oloTreść komentarza: taką robotą to każdy może wykonywaćData dodania komentarza: 04.07.2022, 07:27Źródło komentarza: Chełm. Szykuje się strajk ostrzegawczy w MOPR
Reklama
Reklama