Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]

Jak wiele uwielbianych na świecie dań, pizza powstała po to, żeby nasycić biednych. Z czasem jej prosta receptura została urozmaicona o dodatkowe składniki, aby dziś stać się posiłkiem serwowanym w najlepszych restauracjach świata. Dlaczego jej popularność nie przemija i co tak naprawdę kochamy w tym drożdżowym placku?
Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]

Autor: iStock

Dziś powszechnie jest uważana za danie pochodzące z Włoch. Przeczą temu jednak najstarsze, pochodzące z X wieku wzmianki o pizzy. Otóż była ona posiłkiem greckich chłopów i biedaków. Jej wyprodukowanie było niezwykle tanie i proste, a zawartość mąki sprawiała, że danie było wyjątkowo sycące. Kultowy, drożdżowy placek zyskał swoją trwającą do dziś renomę w XVII wieku za sprawą pomidorów. Wówczas powstała też pierwsza neapolitańska pizzeria, która funkcjonuje do dziś. Europejczycy zachwyceni prostotą i smakiem dania poddawali je wielu eksperymentom, dzięki czemu dziś istnieją niezliczone jej kombinacje – od legendarnej margherity, przez pizzę warzywną, owocową, aż po tę podawaną na słodko, z dodatkiem czekolady.

Za co kochamy pizzę?

To wyjątkowe danie pozwala na całkowitą personalizację, ponieważ „przyjmie” niemal wszystkie składniki, które mamy w kuchni. Pizza jest stosunkowo niedrogim produktem, którym możemy dzielić się z innymi – doskonale urozmaica spotkania rodzinne i towarzyskie. W wykonaniu niebanalnej pizzy ogranicza nas tylko wyobraźnia –  w walentynki może być w kształcie serca; wielbiciele serów chętnie wybierają tę z zawijanymi, wypełnionymi nim brzegami; dzieci uwielbiają jej wersję „mini” w postaci tzw. pizzerinek. Można zabrać ją ze sobą do pracy, na wycieczkę czy zaserwować zamiast tradycyjnego obiadu.

W powszechnej opinii pizza to danie ciężkostrawne i dlatego niezdrowe. Tej tezie zaprzeczyli naukowcy z Mediolanu, którzy przeprowadzili badania. Ich wynik wykazał prozdrowotne właściwości pizzy – ma chronić przed miażdżycą i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku. Dietetyczka Chelsey Amer opisuje na swojej stronie internetowej, że danie to może być bardziej zbilansowanym śniadaniem niż popularne na całym świecie płatki. Zawiera bowiem o wiele więcej białka i protein, które dodają organizmowi energii na długi czas.

Dlaczego lubimy jeść pizzę?

Takie pytanie postawił portal Onet. I otrzymał takie oto odpowiedzi:

Mixi10000: Uwielbiam jej chrupiące, cienkie ciasto, pycha dodatki i przypieczoną skórkę.

tancereczka97: Ma niepowtarzalny smak. I ten ciągnący się ser. Niebo w gębie.

Fearless: Bo jest pyszna!

blocked: Bo można pakować w nią, co się tylko zechce. Co smakowo nam się podoba. Lubię jeść pizzę, bo smakuje mi ciasto, ciągnący się ser i inne dodatki. Mniaam!

Mystery eu: Kojarzy mi się z wypadem ze znajomymi na pizzę. No i smakuje mi, bo… mi smakuje. Jest pyszna! Po prostu.

Jak przyrządzić domową pizzę?

To doskonały pomysł na spędzenie rodzinnego popołudnia. Nic nie smakuje tak dobrze, jak posiłek przyrządzony wspólnymi siłami. Podstawowy przepis na placek jest dziecinnie prosty do wykonania.

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto (2 porcje):

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru,
- ulubione dodatki (np. szynka, kukurydza, ananas, kiełbasa, ogórek kiszony, pieczarki itp.).

Sos pomidorowy (należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera):

- 200 ml passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- suszone oregano, pieprz i sól (do smaku, według upodobań).

Przygotowanie:

Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Gotowe, rozwałkowane ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i ułóż na niej równomiernie wszystkie ulubione składniki. Następnie piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi zarumienią się na złoty kolor.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: JoelTreść komentarza: Rozdawanie 500+ nie zwiększyło dobrobytu u ludzi, tylko go zmniejszyło. Rząd nie daje, tylko zabiera.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:14Źródło komentarza: Pieniądze nie zwiększą liczby urodzeń. Trzeba  się otworzyć na inne rozwiązaniaAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Może warto przesuwać przetargi na wiosnę i latem robić remonty niż w grudniu. I tak macie szczęście, że pogoda jest na plusie i bez śnieguData dodania komentarza: 4.12.2025, 09:16Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”Autor komentarza: RobertTreść komentarza: Czy teraz Miasto zaciągnie kredyt na wkład własny? Bo ze słów prezydenta (o ile dobrze pamiętam) wynikało, że 100 mln wyda na bieżące potrzeby.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 15:34Źródło komentarza: Ugoda w sprawie infrastruktury pod terminal intermodalny w Chełmie. Miasto przygotowuje kolejny przetargAutor komentarza: BezradnyTreść komentarza: To jakiś drogi ten tłuczeń bo cała podwyżka wyniesie ok.4150zł miesięcznie. To dwa samochody tłucznia miesięcznie.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 11:11Źródło komentarza: Gm. Białopole. Otworzyli oferty śmieciowych ofert. Samorządowcy przeżyli szok.Autor komentarza: SuperTreść komentarza: Niech remontują. Najpierw trzeba trochę postać w korkach żeby było lepiejData dodania komentarza: 3.12.2025, 07:01Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama