Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Wtorek, 9 sierpnia 2022 18:09
Reklama

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]

Jak wiele uwielbianych na świecie dań, pizza powstała po to, żeby nasycić biednych. Z czasem jej prosta receptura została urozmaicona o dodatkowe składniki, aby dziś stać się posiłkiem serwowanym w najlepszych restauracjach świata. Dlaczego jej popularność nie przemija i co tak naprawdę kochamy w tym drożdżowym placku?
Dziś Światowy Dzień Pizzy. Za co ją tak kochamy? [PRZEPIS]
Autor: iStock

Dziś powszechnie jest uważana za danie pochodzące z Włoch. Przeczą temu jednak najstarsze, pochodzące z X wieku wzmianki o pizzy. Otóż była ona posiłkiem greckich chłopów i biedaków. Jej wyprodukowanie było niezwykle tanie i proste, a zawartość mąki sprawiała, że danie było wyjątkowo sycące. Kultowy, drożdżowy placek zyskał swoją trwającą do dziś renomę w XVII wieku za sprawą pomidorów. Wówczas powstała też pierwsza neapolitańska pizzeria, która funkcjonuje do dziś. Europejczycy zachwyceni prostotą i smakiem dania poddawali je wielu eksperymentom, dzięki czemu dziś istnieją niezliczone jej kombinacje – od legendarnej margherity, przez pizzę warzywną, owocową, aż po tę podawaną na słodko, z dodatkiem czekolady.

Za co kochamy pizzę?

To wyjątkowe danie pozwala na całkowitą personalizację, ponieważ „przyjmie” niemal wszystkie składniki, które mamy w kuchni. Pizza jest stosunkowo niedrogim produktem, którym możemy dzielić się z innymi – doskonale urozmaica spotkania rodzinne i towarzyskie. W wykonaniu niebanalnej pizzy ogranicza nas tylko wyobraźnia –  w walentynki może być w kształcie serca; wielbiciele serów chętnie wybierają tę z zawijanymi, wypełnionymi nim brzegami; dzieci uwielbiają jej wersję „mini” w postaci tzw. pizzerinek. Można zabrać ją ze sobą do pracy, na wycieczkę czy zaserwować zamiast tradycyjnego obiadu.

W powszechnej opinii pizza to danie ciężkostrawne i dlatego niezdrowe. Tej tezie zaprzeczyli naukowcy z Mediolanu, którzy przeprowadzili badania. Ich wynik wykazał prozdrowotne właściwości pizzy – ma chronić przed miażdżycą i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku. Dietetyczka Chelsey Amer opisuje na swojej stronie internetowej, że danie to może być bardziej zbilansowanym śniadaniem niż popularne na całym świecie płatki. Zawiera bowiem o wiele więcej białka i protein, które dodają organizmowi energii na długi czas.

Dlaczego lubimy jeść pizzę?

Takie pytanie postawił portal Onet. I otrzymał takie oto odpowiedzi:

Mixi10000: Uwielbiam jej chrupiące, cienkie ciasto, pycha dodatki i przypieczoną skórkę.

tancereczka97: Ma niepowtarzalny smak. I ten ciągnący się ser. Niebo w gębie.

Fearless: Bo jest pyszna!

blocked: Bo można pakować w nią, co się tylko zechce. Co smakowo nam się podoba. Lubię jeść pizzę, bo smakuje mi ciasto, ciągnący się ser i inne dodatki. Mniaam!

Mystery eu: Kojarzy mi się z wypadem ze znajomymi na pizzę. No i smakuje mi, bo… mi smakuje. Jest pyszna! Po prostu.

Jak przyrządzić domową pizzę?

To doskonały pomysł na spędzenie rodzinnego popołudnia. Nic nie smakuje tak dobrze, jak posiłek przyrządzony wspólnymi siłami. Podstawowy przepis na placek jest dziecinnie prosty do wykonania.

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto (2 porcje):

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru,
- ulubione dodatki (np. szynka, kukurydza, ananas, kiełbasa, ogórek kiszony, pieczarki itp.).

Sos pomidorowy (należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera):

- 200 ml passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- suszone oregano, pieprz i sól (do smaku, według upodobań).

Przygotowanie:

Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Gotowe, rozwałkowane ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i ułóż na niej równomiernie wszystkie ulubione składniki. Następnie piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi zarumienią się na złoty kolor.

 

 


Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamareklama Wschodniego Banku Spółdzielczego w Chełmie
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Obiektywny mieszkaniecTreść komentarza: Jeżeli chcesz pisać o dziurach to napisz "puki" co o swojej dziurze intelektualnej w swojej głowie pełnej nienawiści. Bo z tym na drogach w Białopolu jest o wiele lepiej.Data dodania komentarza: 09.08.2022, 07:04Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt Maruszewski jak rasowy strateg. Ofensywa inwestycyjna trwa.Autor komentarza: Mieszkaniec uchankiTreść komentarza: Z czterech już postawionych kurników śmierdzi nie miłosiernie aż płuca bolą jest to produkcja przemysłowa, sześć tygodni i gotowy kurczak, wiatraki chucza całą noc, a jak jest łapanka to nikt nie zachowuje ciszy nocnej, a co będzie przy siedemnastu, nie zachowują również standardów sanitarnych kurze truchło w postaci oborniku leży od wiosny na nieutwardzonym placu zapraszamy można zobaczyć, dodam tylko że gdy rozbudują fermę smród może być odczuwalny do 15 km pozdrawiam mieszkańców Dubienki oddalonej o 6 km, trzeba się odwołać od decyzji pani wójt i walczyć o wieś która już niedługo może nie nadawać się do zamieszkaniaData dodania komentarza: 08.08.2022, 21:42Źródło komentarza: Gm. Dubienka. Ferma w Uchańce zostanie rozbudowanaAutor komentarza: SąsiadTreść komentarza: Wójta trzeba ochronić od takich fałszywych przyjaciół bo z wrogami daje sobie radę. Stan dróg w tej gminie jest naprawdę przyzwoity, co nie znaczy że przydał by się asfalt w polach. Ale dlatego że rządzi 25 lat to i w polach w tej gminie też już jest asfalt.Data dodania komentarza: 08.08.2022, 21:36Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt Maruszewski jak rasowy strateg. Ofensywa inwestycyjna trwa.Autor komentarza: Były SołtysTreść komentarza: A czy wiesz, że Gmina nie musiała a dofinansowała zadanie wojewódzkie jakim była budowa chodników kwotą blisko 3 mln zł, którą własnie ktoś pozyskał z Polskiego Ładu. Nie piszę kto żebyś chociaż trochę jak większość mieszkańców cieszył się z tej inwestycji.Data dodania komentarza: 08.08.2022, 21:15Źródło komentarza: Region. Władze województwa przymierzają się do remontu drogi z Chełma do BiałopolaAutor komentarza: ahchkoTreść komentarza: czemu nie dziwi, że Okuninka xDData dodania komentarza: 08.08.2022, 21:05Źródło komentarza: Okuninka. Cztery kobiety pobiły się na dyskotece
Reklama
Reklama