Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulinarne Hrabiny Rozalii Pociej, choć jest młodą organizacją pozarządową, szybko zyskało uznanie dzięki swojej misji wspierania i promowania lokalnej kultury oraz aktywizacji społeczności. Jak podkreśla Teresa Kubik, prezeska stowarzyszenia, inspiracją do powstania organizacji była książka z przepisami "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca". W książce można znaleźć m.in przepisy Rozalii Pociej, postaci związanej z regionem włodawskim, a także była koneserką sztuki kulinarnej. Stowarzyszenie pragnie przybliżyć społeczeństwu dawne, ekologiczne metody przyrządzania potraw, promując powrót do naturalnych składników i kultury stołu.
Pierwsza edycja konkursu, zorganizowana w ubiegłym roku, spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem mieszkańców i uczestników. Wówczas do konkursu zgłosiło się dwanaście zespołów, z czego dziesięć drużyn przystąpiło do rywalizacji. W tegorocznej edycji, mimo zbieżności terminów z innymi wydarzeniami regionalnymi, udział potwierdziło osiem podmiotów, a sześć z nich aktywnie przystąpi do konkursu, w tym koła gospodyń wiejskich, osoby indywidualne oraz restauratorzy.
Konkurs o Złotą Wazę Hrabiny Rozalii Pociej wyróżnia się swoją formułą. Uczestnicy otrzymują trzy wybrane przepisy z książki hrabiny Rozalii Pociej – na danie z ryby, kurczaka oraz pierożki z kruchego ciasta. Zadaniem jest przygotowanie potrawy inspirowanej jednym z tych przepisów, z możliwością własnej interpretacji i kreatywnego podejścia do składników i przypraw. Jak zaznacza Teresa Kubik, przepisy z XVII wieku wymagają często współczesnej adaptacji ze względu na archaiczny język i specyfikę dawnych technik kulinarnych.
Celem konkursu jest przede wszystkim integracja uczestników oraz poszerzanie wiedzy kulinarnej. Uczestnicy z zeszłorocznej edycji podkreślają, że wydarzenie sprzyja poznawaniu nowych ludzi i wymianie doświadczeń, co przekłada się na atmosferę dobrej zabawy i wzajemnego uczenia się.
Wydarzenie odbędzie się na świeżym powietrzu, przy fontannach Czworoboku, co zapewni doskonałą widoczność i dostępność dla publiczności. Stowarzyszenie przygotowuje również specjalny namiot, w którym serwowane będą potrawy inspirowane kuchnią Pociejów, a także słodkości, przekąski i lemoniady.
Czytaj także:








![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze