Festiwal rozpocznie się w piątek, 23 maja, o godzinie 18:00 "Meczem poetyckim" na fraszki, który poprowadzi Artur Bratek w Dworze Sztuki. Wieczór zakończy się "Wieczornym czytaniem" fragmentów powieści „Samuel Zborowski” J. M. Rymkiewicza z komentarzem redaktora Łukasza Modelskiego, również w Dworze Sztuki.
Sobota, 24 maja, upłynie pod znakiem warsztatów i kulinariów. O godzinie 12:00 rozpoczną się warsztaty "Przy stołach Reja i Zborowskiego", które poprowadzi Łukasz Modelski. Wydarzenie otwarte dla wszystkich dorosłych. Kulminacyjnym punktem dnia będzie "Kolacja na modłę" Mikołaja Reja o godzinie 17:00 w Parku Dworskim. Będzie to komentowana degustacja potraw przygotowanych według receptur z epoki, którą poprowadzi redaktor Modelski. Następnie, o 19:00, również w Parku Dworskim, odbędzie się "Konkurs toastów", podczas którego uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności oratorskie, a jury wyłoni zwycięzcę pod czujnym okiem prowadzącego. Wieczór zakończy się muzycznie. O 20:30 w Amfiteatrze zabrzmią przeboje Zbigniewa Wodeckiego w wykonaniu lubelskich muzyków pod kierownictwem Łukasza Zdolskiego podczas "Koncertu Poświęconego Zbigniewowi Wodeckiemu".

Niedziela, 25 maja, rozpocznie się o godzinie 12:00 "Zlotem pojazdów zabytkowych z Rejem do Siennicy", który zawita na teren Centrum Kultury i Parku Dworskiego. O 14:00 w Parku Dworskim rozpocznie się "W gościnnych progach Mikołaja Reja – Spotkajmy się na Kraszczadach", edukacyjny piknik międzypokoleniowy z licznymi stoiskami i pokazami przygotowanymi przez partnerów festiwalu, m in.: Poleskiego Parku Narodowego, Nadleśnictwa, służb mundurowych czy instruktorów CK. Godzinę później o 15:00 odbędą się "Pokazy kulinarne", które poprowadzą Mikołaj Rey, Zbigniew Kmieć i Mirosława Wilk. Będzie to okazja do podziwiania sztuki kulinarnej, degustacji tradycyjnych potraw i rozmów o nich. O 16:00 odbędzie się "Degustacja i opowieść z historii Siennicy Różanej", podczas której jak sami organizatorzy w zapowiedzi wydarzenia piszą:
– Będzie to okazja do wysłuchanie ciekawych historii oraz zadawania pytań, a także opowieści o Kraszczadach, jako nowej marce turystycznej.
Festiwal zakończy się o godzinie 17:30 w Amfiteatrze koncertem "Polscy poeci", zaśpiewa Adam Strug, który będzie muzycznym zwieńczeniem tego wyjątkowego weekendu.
Festiwal Mikołaja Reja w Siennicy Różanej to nie tylko lekcja historii i literatury, ale przede wszystkim okazja do spędzenia czasu w pięknych okolicznościach przyrody, w gronie inspirujących ludzi i z dala od codziennego zgiełku. To idealna propozycja dla tych, którzy pragną zwolnić tempo i nacieszyć się chwilą, odkrywając jednocześnie bogactwo polskiej kultury i tradycji.
Informacje o gościach festiwalu od organizatorów: Artur Bratek Częstochowski animator kultury w sferze muzyki, literatury i poezji oraz teatru. Współtwórca wielu akcji i festiwali promujących język polski, kulturę słowa i literaturę. Od blisko dekady organizuje Turniej Jednego Wiersza. Prowadzi Slam Poetycki w ramach Festiwalu Dekonstrukcji Słowa Czytaj! oraz turnieje jednego wiersza w ramach Festiwalu Poezja jest Najważniejsza. Łukasz Modelski Dziennikarz, historyk sztuki i kuchni. Z wykształcenie i pasji średniowiecznik. Autor książek reporterskich i kulinarnych. Pisze o kuchni historycznej i rozmawia z gwiazdami kuchni współczesnej. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi "Drogę przez mąkę" - audycję o związkach kultury i kuchni oraz poświęconą średniowieczu "Mediewannę". Zbigniew Wodecki (wspomnnienie) Ten wspaniały artysta powróci do Siennicy Różanej za sprawą wyjątkowego koncertu. Na scenie 10 doświadczonych muzyków przypomni najważniejsze utwory mistrza. Nie zabraknie tych najbardziej znanych, w aranżacji na trzy głosy wraz ze wspaniałą sekcją dęta. Dla naszych mieszkańców będzie to sentymentalne wspomnienie. Muzyk był gościem XIV edycji siennickiego Koncertu Noworocznego, który odbył się w 2016 roku. Mikołaj Rey Smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych urodził się we Francji gdzie wychowywał się na Zamku Montresor w dolinie Loary. W młodości został wysłany do Krakowa, by bliżej poznać polskie tradycje oraz nauczyć się języka polskiego. Poznał tu swą przyszłą żonę i wspólnie zaczęli dzielić życie pomiędzy Francję a Polskę. Jest finalistą pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef. Jest kulinarnym ekspertem, prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje nie tylko w kraju, ale w całej Europie. Pasję do kulinarnych odkryć odziedziczył po swoim słynnym przodku. Zbigniew Kmieć Pochodzi z Biłgoraja, co kilka lat zmienia miejsce zamieszkania. Specjalista od kuchni i gastronomii Europy Środkowej. Rzecznik Prasowy Festiwalu Smaku w Grucznie. Przez lata dziennikarz kulinarny i winiarski, znawca win węgierskich. Juror w licznych konkursach kulinarnych i winiarskich. Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa, gastronomii i produkcji spożywczej Mirosława Wilk Kobieta do zadań specjalnych, przed którą tradycyjna kuchnia polska nie ma żadnych tajemnic. Gdyby nie przypadek, zamiast radować innych swojskimi rarytasami, prowadziłaby wiejski sklep. Życie lubi jednak pisać zaskakujące scenariusze. Jest kulinarną ikoną powiatu lipnowskiego, cieszy się uznaniem ekspertów. Ma na swoim koncie wiele sukcesów w prestiżowych konkursach. Była też bohaterką programów telewizyjnych z tradycyjną kuchnią w roli głównej. Adam Strug Śpiewak i instrumentalista, autor piosenek, kompozytor muzyki teatralnej i filmowej, producent i kurator muzyczny, reżyser i scenarzysta filmów dokumentalnych, popularyzator muzyki tradycyjnej. Prowadzi zespół Monodia Polska, który praktykuje tradycyjne pieśni polskie przekazywane w tradycji ustnej. Jego autorskie piosenki wykonują m.in. Stanisław Soyka i Wojciech Waglewski. Współpracuje też z Michałem Lorencem i Polskim Teatrem Tańca. |
Czytaj także:








![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze