Ryba z ziołami

Składniki:
- 1 cały karp – ok. 1 kg,
- wyciśnięty sok z 1⁄2 cytryny,
- 2-3 cebule,
- 1⁄4 szklanki oleju,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- po 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku, rozmarynu, majeranku,
- sól, pieprz czarny mielony do smaku.
Przygotowanie:
Karpia należy oczyścić, umyć i osuszyć. Wymieszać olej z sokiem z cytryny i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Marynatę wetrzeć w rybę. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, przyprawić solą, pieprzem i wyłożyć spód naczynia żaroodpornego. Karpia położyć na cebuli, w środek włożyć gałązki pietruszki i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C około 30 minut.
Za tę potrawę KGW Na Dolince otrzymało nagrodę specjalną w Wojewódzkim Konkursie Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa.
Kaczka z jabłkami
Składniki:
- 1 kaczka średniej wielkości,
- 4 jabłka,
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- świeży rozmaryn.
Przygotowanie:
Kaczkę należy umyć i osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę: posiekać czosnek i utrzeć go z solą, następnie dodać olej i przyprawy.
Kaczka to specjalność Basi z KGW na Dolince. Jak podkreśla, sekret tkwi w dokładnym natarciu mięsa marynatą. Kaczkę należy następnie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia włożyć do środka kaczki ćwiartki jabłek i świeże gałązki rozmarynu i umieścić ją w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze 2 godziny, stale kontrolując stopień wypieczenia i podlewając co jakiś czas mięso sosem z dna naczynia.
Pierogi z kapustą i grzybami
.jpg)
Składniki:
- 4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1,5 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- 800 g kapusty kiszonej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 2 średnie cebule,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Za pierogi z kapustą i grzybami w KGW Na Dolince odpowiedzialna jest Halinka. Jej sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście, sparzonym gorącą wodą, które musi po dobrym wyrobieniu chwilę odpocząć, zanim zostanie cienko rozwałkowane. Kapustę Halinka kupuje na lokalnym rynku, a następnie szatkuje i kisi w dużej beczce. Dzięki temu ma pewność, że będzie smaczna. Grzyby do kapusty pochodzą oczywiście z miejscowych lasów, a olej od lokalnych producentów.
Kapustę kiszoną poddusza się na małym ogniu wraz z namoczonymi, krojonymi grzybami (najlepiej borowikami) i wodą z moczenia tych grzybów oraz podsmażaną cebulką. Farsz będzie gotowy, gdy cała woda odparuje. Rada: kapustę łatwiej się kroi po jej obgotowaniu.
Ciasto na pierogi należy podzielić na kilka części, z których trzeba następnie rozwałkować placki i wyciąć szklanką kółka. Każde kółko z ciasta można dodatkowo rozciągnąć palcami. Zmieści się na nim pełna łyżeczka farszu. Pierogi gotuje się w osolonej wodzie. Będą gotowe po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać należy ze smażoną na oleju cebulką.
Uszka wigilijne
Ciasto na uszka przygotowujemy jak ciasto na pierogi.
Farsz:
- 80 g suszonych borowików lub podgrzybków,
- 2 szklanki wody,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- sól i drobno zmielony pieprz.
Dorota i Piotr do farszu używają borowików, bo ich zdaniem są najsmaczniejsze, a w dodatku tej jesieni mieli sporo szczęścia podczas grzybobrania. Jeśli ktoś jednak nie ma grzybów leśnych, z powodzeniem może je zastąpić pieczarkami. Suszone grzyby należy moczyć w chłodnej wodzie co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Następnie gotować je pod przykryciem przez około 20 minut. Do gotowania można użyć wody z moczenia grzybów. Odsączone i wystudzone grzybki należy drobno posiekać i przyprawić, poddusić na patelni na oleju lub maśle, a następnie połączyć z drobno krojoną podsmażoną cebulą. Są też zwolennicy przekręcenia farszu przez maszynkę. Niektórzy dodają do niego surowe żółtko, inni trochę bułki tartej. To kwestia smaku.
Z ciasta małą szklanką należy wycinać kółka, na które nakłada się farsz i lepi najpierw małego pierożka, a następnie okręca się go wokół palca i skleja tak, aby powstały dobrze nam znane uszka. Podajemy je z czerwonym barszczem.









![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze