Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama baner reklamowy
Reklama Stachniuk Optyk

Najlepsi rolnicy z Lubelszczyzny. Statuetki przyznane

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie uhonorowano laureatów konkursów „Rolnik z Lubelskiego 2024” oraz „Ekolubelskie 2024”.
Najlepsi rolnicy z Lubelszczyzny. Statuetki przyznane

Autor: Łukasz Frączek

Źródło: UMWL w Lublinie

To już V edycja konkursu skierowanego do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Oceniano również dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska.

Poniżej galeria zdjęć:
Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca:

I miejsce – Michał Wojciechowski (Sawin, pow. chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.

II miejsce – Paweł Szatałowicz (Łomazy, pow. bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.

III miejsce – Grzegorz Jasina (Lublin, pow. lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.

wyróżnienie – Katarzyna Mazur (Sawin, pow. chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.

Laureaci w kategorii produkcja roślinna:

I miejsce – Jolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, pow. radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.

II miejsce – Piotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, pow. świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.

III miejsce – Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, pow. świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha 
  • Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, pow. lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
  • Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, pow. świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
  • Krzysztof Mazurek (Józefów, pow. świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
  • Sławomir Rułka (Cezaryn, pow. puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.
Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo:

I miejsce – Mateusz Maruszewski (Baranów, pow. puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.

II miejsce – Mariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, pow. krasnostawski) ­– porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.

III miejsce – Marcin Kluch (Rybczewice, pow. świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Konrad Wójcik (Częstoborowice, pow. świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Mialnów, pow. parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.
Laureaci w kategorii producent-przetwórca:

I miejsce – Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, pow. puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.

II miejsce – Jerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, pow. krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.

III miejsce – Paulina Pietrusik (Kodeń, pow. bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.

Wyróżnienie:

  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Szczepan Wojdat (Rokitno, pow. bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
  • Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, pow. świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
  • Pasieka Hodowlana Z i M Janikowie (Żabia Wola, pow. lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.

Zwycięzcy otrzymali tytuł „Rolnik z Lubelskiego 2024”, statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości: I miejsce – 3000 zł, II miejsce – 2000 zł, III miejsce – 1500 zł, 3 wyróżnienia po 1000 zł w każdej kategorii.

Siła naszego województwa od lat tkwi w rolnictwie i wierzę, że jeszcze długo tak będzie. W konkursie „Ekorolnik” doceniamy osoby, które kreują pozytywny wizerunek rolnictwa ekologicznego i lubelskiej wsi, przetwórców ekologicznych produktów i na te kryteria zwracamy uwagę podczas wizytacji gospodarstw. Z kolei rolnicy, którzy dbają o środowisko naturalne i umiejętnie korzystają z unijnych dotacji, a ich gospodarstwa osiągają wysokie wskaźniki produkcji, są zwycięzcami konkursu „Rolnik z Lubelskiego” powiedział podczas wręczania członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Konkurs Ekolubelskie 2024 jest co roku przeprowadzany równolegle z „Rolnikiem z Lubelskiego”. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Laureaci konkursuEkolubelskie 2024”:

I miejsce – Eligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, pow. puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.

II miejsce – Bożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, pow. lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.

III miejsce – Kamil Psiuk (Aleksandrów, pow. biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.

Wyróżnienie:

  • Elżbieta Mielniczuk (Derło, pow. bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
  • Jolanta Chlebek (Wandalin, pow. opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.

Zwycięzcy zostali uhonorowani tytułem „Lubelski Ekorolnik 2024”, otrzymali także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości: I miejsce – 3000 zł, II miejsce – 2000 zł, III miejsce – 1500 zł, 3 wyróżnienia po 1000 zł.

Powiązane galerie zdjęć:

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamafive kursy wakacyjne
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama