Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama baner reklamowy
Reklama Bank Spółdzielczy

Gm. Izbica. Na 10. festiwal ulepiły 2000 pierogów [ZDJĘCIA+WIDEO]

Już po raz dziesiąty odbył się Festiwal Smaków nad Wolicą w Wólce Orłowskiej. Wydarzenie na stałe wpisało się do kalendarza imprez gminnych. Nieodłącznym jego punktem jest konkurs na najsmaczniejsze pierogi.
festiwal smaków nad wolicą w wólce orłowskiej
Nieodłącznym punktem Festiwalu Smaków nad Wolicą w Wólce Orłowskiej jest konkurs na najsmaczniejsze pierogi.

W tym roku w zmaganiach kulinarnych udział wzięło 12 kół gospodyń wiejskich. Pierwszą nagrodę zdobyły panie z Wólki Orłowskiej za pierogi z kurczakiem, ryżem i żółtym serem. Keczup dodany do ciasta nadał im pomarańczowego koloru.

Drugie miejsce zajęły gospodynie z Orłowa Drewnianego za tzw. orłowskie oszukańce, czyli pierogi z ziemniakami i boczkiem. Na podium znalazło się również KGW ze Stryjowa za pierogi z kurkami i mozzarellą. Pozostałe koła: z Tarnogóry Kolonii, Tarnogóry, Izbicy nad Wieprzem, Mchów, Romanowa, Ostrzycy, Tarzymiech Trzecich, Dworzysk i Wirkowic otrzymały wyróżnienia i podziękowania za udział.

- Nasze koło powstało w 1965 roku i działało z przerwami. Po reaktywacji 11 lat temu chciałyśmy zorganizować imprezę dla mieszkańców naszej i sąsiednich wiosek. Pojawił  się „pierogowy” pomysł i tak rok później narodził się „Festiwal Smaków nad Wolicą”, który z roczną przerwą odbywa się do dziś - wspomina Elżbieta Nizioł, przewodnicząca KGW w Wólce Orłowskiej.

Dalsza część artykułu pod linkiem do fotorelacji.

Za pierwszym razem panie ulepiły dla gości około 400 pierogów. W tym roku 13 członkiń zrobiło ich aż 1200. Prawie drugie tyle na konkurs i poczęstunek przywiozły zaprzyjaźnione koła gospodyń.

- Czasami zdarzało się, że trzy koła gospodyń przygotowały pierogi z jednakowym farszem, ale komisja podkreślała, że każde z nich miały inny smak. Trudno jest wymyślić coś nowego, ale żeby nie powtarzać starych przepisów, wymyślamy nowe albo znajdujemy takie, których jeszcze nie robiłyśmy. Naszą specjalnością są pierogi z orzechami włoskimi, pieczarkami, cebulką, natką pietruszki i odrobiną miodu, które wygrały już niejeden konkurs. Ile byśmy jednak ich nie nalepiły, to i tak podczas każdego festiwalu ludzie pytają o ruskie - dodaje pani Elżbieta.

Gospodynie z Wólki Orłowskiej słyną również z wicia wieńców dożynkowych, które wygrywały konkursy gminne i powiatowe. Jeździły z nimi również na wojewódzkie święta plonów. Jednym z nich zachwyciła się delegacja z partnerskiej gminy Winterlingen w Niemczech, która postanowiła zabrać go ze sobą i zaprezentować tamtejszym mieszkańcom.

- Mamy już pomysł i materiały na tegoroczny wieniec. Zobaczymy, jak wyjdzie z wykonaniem. Bierzemy również udział w konkursach na dożynkowe dekoracje sołectw. Efekty naszej pracy będzie można podziwiać przed wiejskim domem kultury i remizą przy drodze krajowej nr 17 - zapowiada szefowa koła gospodyń.

O "Festiwalu Smaków nad Wolicą" posłuchaj również w Radiu Bon Ton. 

Czytaj także:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama