Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 01:31
Reklama
Reklama

Otwarcie jadłodzielni we Włodawie. Projekt zainicjowali mieszkańcy

Mieszkańcy Włodawy będą mogli niebawem zamiast wyrzucać jedzenie, dzielić się nim z innymi. W tym tygodniu zostanie otwarta długo oczekiwana jadłodzielnia.
  • Źródło: Super Tydzień Chełmski
Otwarcie jadłodzielni we Włodawie. Projekt zainicjowali mieszkańcy
We wtorek 13 czerwca o godzinie 17. przy budynku ET-Media (dawniej Elek Al. Jana Pawła II 5) otworzy się punkt, w którym będzie można wymienić się jedzeniem. Z inicjatywą powstania jadłodzielni wyszli mieszkańcy Włodawy

Źródło: Jadłodajnia we Włodawie FB

Oficjalne otwarcie zaplanowano na wtorek, 13 czerwca, na godzinie 17. Jadłodzielnia stoi przy budynku ET-Media (dawniej Elek przy Al. Jana Pawła II 5). Z inicjatywą jej powstania wyszli sami mieszkańcy Włodawy.

Miejsce to wyposażono w obudowaną lodówkę i półkę, gdzie każdy może zostawić nadmiar jedzenia. Mogą to być produkty domowe, szczelnie zapakowane w słoiki, pudełka, woreczki foliowe, folię spożywczą lub aluminiową i opisane datą, kiedy zostały zrobione. Można też przynosić produkty w opakowaniach fabrycznych (np. makaron, kasza, ciastka, itp.)

- To stuprocentowa inicjatywa mieszkańców Włodawy. Przedsiębiorca prywatny udzielił zgody na to, żeby jadłodzielnia stanęła przy budynku ET-Media. Materiały budowlane otrzymaliśmy od sponsorów. Na tę chwilę trudno przewidzieć, czy inicjatywa będzie cieszyła się popularnością, ale mamy nadzieję, że tak będzie. Idea tego miejsca, podobnie jak w Chełmie i innych miastach Polski, polega na dzieleniu się jedzeniem. Użytkownicy tego punktu będą mogli korzystać z zasobów i dzielić się żywnością w dowolnej chwili - mówi Renata Szymańczuk, koordynator projektu jadłodzielni.

Do jadłodzielni nie przynosi się surowego mięsa, surowego mleka, jajek, ale także alkoholu i produktów zepsutych. Ponadto w punkcie nie może być mrożonek i produktów napoczętych (np. otwartych puszek, jogurtów, słoików). Wszyscy muszą dbać o czystość tego miejsca - ścierać półki, wyrzucać przeterminowane lub zepsute produkty. Obok nowo powstałego punktu stoi kosz, a w środku są papierowe ręczniki i woda z octem do utrzymywania czystości.

 Czytaj także: 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama