Konferencję rozpoczął dyrektor szkoły Wojciech Maślona, który powitał uczestników oraz podziękował za długoletnią współpracę przedstawicielom lokalnych przedsiębiorców.
Celem spotkania było dzielenie się wiedzą i doświadczeniami uczestników projektu z przedstawicielami lokalnego rynku pracy i pozostałymi uczniami. Pracodawcy mieli możliwość poznania zasad odbywania praktyk zagranicznych, sposobu oceny pracy i umiejętności jakie tam nabyli nasi uczniowie i porównać z praktykami organizowanymi w swoich firmach.
Praktykanci opowiedzieli o swoich praktykach i wrażeniach z udziału w projekcie.
Praca może być pasją i przynosi satysfakcję – powiedziała Wiktora. Nabrałem pewności siebie i uwierzyłem w swoje umiejętności – mówi Kacper. Jestem otwarta na nowe wyzwania i ciekawa świata – podsumowała Weronika. Praca może być ciekawa i zabawna – stwierdził Sebastian. Atmosfera sprzyja nabywaniu nowych umiejętności – dodała Sylwia.
Uczniowie, którzy uczestniczyli w praktykach zagranicznych niewątpliwie zdobyli nowe doświadczenie i umacnili kluczowe kompetencje przydatne na krajowym i europejskim rynku pracy m.in. kompetencje językowe, komunikowanie się w języku hiszpańskim i angielskim. Ponadto rozszerzyli kompetencje w zakresie ICT w związku z upowszechnianiem swojego udziału w projekcie za pomocą mediów społecznościowych. Nabyli umiejętności współpracy w zespole, zdolności organizacyjne i komunikacyjne. Wzrosła ich samoocena, poczucie własnej wartości, motywacja do rozwoju i nauki. Poprzez udział w projekcie ERASMUS + uczniowie uświadomili sobie własne zalety i wady, nauczyli się adaptowania się do nowych warunków i środowiska, co wpłynęło na ich pewność siebie. Stali się bardziej samodzielni, odpowiedzialni i kreatywni – mówi Małgorzata Jędruszczak wicedyrektor szkoły.
Pracodawcy byli zgodni, że jest to bardzo dobry sposób na wzbogacenie kształcenia zawodowego i daje możliwości rozwoju młodego pokolenia. Bardzo pozytywnie odnieśli się do dotychczasowej współpracy z naszą placówką. Podkreślili, że podczas praktyk zawodowych naszych uczniów, wyróżnia ich chęć do nauki i zdobywania nowych umiejętności, w większości doskonale odnajdują się w rzeczywistych warunkach pracy, przez co poradzą sobie na rynku pracy po ukończeniu szkoły. Jako pracodawcy chcą mieć w swoich zespołach absolwentów technikum i szkoły branżowej z kwalifikacjami w zawodzie, którzy mają pasję i chęć dalszego rozwoju – koordynator projektu Monika Łepik.
Na zakończenie konferencji uczestnicy projektu przygotowali słodki poczęstunek Churros con chocolate, które przygotowywali podczas zorganizowanych warsztatach kuchni hiszpańskiej. W programie warsztatów znalazły się typowe dania kuchni hiszpańskiej m.in. mijas, tortilla, paella, crockietas, gazpacho, ajo i oczywiście churros. Było pysznie.








![Nie przegap [5-7 grudnia]: Mikołajki, wystawy, koncerty, konkursy](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-nie-przegap-5-7-grudnia-mikolajki-wystawy-koncerty-konkursy-1764940108.jpg)
![Podczas wycinki upadające drzewo uderzyło mężczyznę. Zabrany do szpitala śmigłowcem LPR [FILM]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-podczas-wycinki-upadajace-drzewo-uderzylo-mezczyzne-zabrany-do-szpitala-smiglowcem-lpr-film-1764936663.jpg)
![Zginął 46-letni motorowerzysta. Sprawca uciekł z miejsca wypadku. Był pod wpływem alkoholu [FILM]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-uciekl-z-miejsca-wypadku-byl-pod-wplywem-alkoholu-film-1764928032.jpg)



![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze