Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
News will be here
Reklama Reklama MAREX

Gm. Ruda - Huta: Gotowanie w cieniu Bolka

Już można zgłosić się do udziału w konkursie pod nazwą Nadbużańska Akademia Smaku. Kulinarne zmagania wpisują się w Bolkowanie - jedną z najważniejszych imprez organizowanych w gminie Ruda-Huta.
Gm. Ruda - Huta: Gotowanie w cieniu Bolka

Nadbużańska Akademia Smaku w tym roku odbędzie się 18 sierpnia w parku podworskim w Hniszowie. Zaproszenie do udziału w niej skierowane jest do mieszkańców powiatu chełmskiego oraz osób mieszkających na terenie działania LGD Poleska Dolina Bugu, która swoim zasięgiem obejmuje większość gmin powiatu włodawskiego.

Konkurs podzielony został na trzy kategorie. Pierwsza to produkty pochodzenia zwierzęcego (obejmuje przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne i miody), druga to produkty pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe, warzywne, zbożowe i wyroby cukiernicze). W trzeciej kategorii oceniane będą napoje regionalne, zarówno bezalkoholowe, jak i z odrobiną procentów. Jeden uczestnik może się zgłosić tylko do jednej kategorii, w której zaprezentować może tylko jedną potrawą. Każda potrawa musi być przygotowana z surowców i produktów regionalnych związanych z tradycją nadbużańskich terenów. Komisja konkursowa w wyborze najlepszych potraw kierować się będzie walorami smakowymi i zapachowymi, estetyką i sposobem podania oraz zaprezentowania, który musi mieć związek z tradycją regionalną i kuchnią średniowieczną. W każdej kategorii przyznane zostaną trzy nagrody.

Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 12 sierpnia. Dokumenty można pobrać w Domu Kultury w Rudzie-Kolonii, Domu Kultury w Żalinie, Centrum Kultury i Rekreacji w Rudce lub ze strony internetowej www.gok.ruda-huta.pl.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama