Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 04:09
Reklama
Reklama

Ile cukru mogę dziennie zjeść?

Jeżeli chodzi o cukier, z mediów dowiadujemy się głównie o coraz to nowych badaniach, które prowadzą do bardzo niebezpiecznych konkluzji: mianowicie, jeżeli rozważamy cukier i jego szkodliwość, to zdecydowanie można nazwać go wrogiem publicznym numer jeden. Czy jednak tak jest na pewno? Jeżeli przyjrzymy się badaniom sprzed lat, to mówiono niekiedy, iż jajka szkodzą, więc nie powinno się ich jeść zbyt dużo. Lekarze jednak szybko się z tego wycofali, gdy stało się jasne, iż w jajkach zalety zdecydowanie przeważają nad potencjalnymi wadami, a cholesterol w nich zawarty jest „tym dobrym”.
  • 27.02.2020 11:00
Ile cukru mogę dziennie zjeść?

Cukier wystraszył nieco ludzi, bo wyszło na to, iż powoduje otyłość, cukrzycę i inne choroby. Jednakże są to rzeczy, na które składa się znacznie więcej czynników niż tylko codzienne słodzenie herbaty do śniadania. Jeżeli zwrócimy uwagę na współczesny tryb życia, możemy nagle zauważyć, że nawet osoby, które odstawiły słodkości borykają się z problemami z wagą czy też z cukrzycą. Jak jest w takim razie? Ile można zjeść cukru?

Lekarze polecają, że jeżeli już bardzo lubimy słodkie, to jeść 50 gram dziennie – to jakieś 10 płaskich łyżeczek stołowych. Dla bezpieczeństwa unikajmy jednak słodkich, przetworzonych potraw, a starajmy się raczej robić sobie jedzenie na własną rękę. Umożliwi nam to kontrolowanie nie tylko kalorii, ale także tłuszczy, głównych winnych otyłości.

Po każdym posiłku – szczególnie słodkim – należy również umyć zęby, w przeciwnym razie to, co zjemy zamieni się w naszych ustach w kwaśny odczyn, a to już jest pożywka dla bakterii i potencjalna próchnica.

Dzienne zalecane spożycie cukru

Jeżeli chcemy jeść mniej niż 50 gramów, to oczywiście, możemy – aczkolwiek musimy zdawać sobie sprawę, że nasze dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 130 gram i jest wręcz koniecznością jakoś je uzupełniać. Jeżeli całkiem je zignorujemy, zaczniemy czuć się słabo. Dzienne zapotrzebowanie na cukier nie jest rzeczą, którą możemy zbyć wzruszeniem ramion.

WHO zaleca, żeby cukier nie stanowił więcej, niż 10% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego – czyli nie może przekroczyć około 200 kalorii u dorosłej osoby. To akurat dość dobra wiadomość, bo to oznacza, że możemy zjeść nieco słodyczy i się nie rozchorować – w praktyce jednak musimy też pamiętać, że spożywamy nie tylko cukier biały, ale również cukry pochodzące z innych źródeł. Jeżeli wypijemy szklankę mleka, to również dostarczymy owego cukru swojemu organizmowi – będzie to laktoza. Warto wiedzieć, jakie są źródła słodyczy w naszej diecie.

Musimy również być świadomi tego, że WHO ostrzega głównie przed cukrami wolnymi, czyli tymi znajdującymi się w przetworzonej żywności. Jeżeli jednak sami słodzimy sobie potrawy, to kontrolujemy spożycie.

Chcesz wiedzieć o tym więcej? Zapraszamy do strony https://uczymyjakslodzic.pl/

Szkodliwość cukru tylko w nadmiarze

Stare porzekadło mówi „w nadmiarze wszystko szkodzi”. Jest to prawda uniwersalna, bowiem, jeżeli dla przykładu zastanawiamy się, jak dawkować cukier a ksylitol, to szybko przekonamy się, iż ten drugi w dużej ilości prowadzi do kłopotów żołądkowych. Dzieje się tak dlatego, że jest alkoholem.

Podobnie jest ze wszystkimi rzeczami, które spożywamy. Nadmierne dawkowanie witamin prowadzi do hiperwitaminozy, która kończy się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeżeli jemy za dużo tłuszczy, momentalnie zaczynamy tyć. Kiedy spożywamy za dużo białka, również przybierzemy na wadze. Jeżeli nie ograniczamy spożywania soli, woda zatrzymuje się w naszym organizmie i to również może skończyć się otyłością. Wynika z tego, że jedynym naszym przyjacielem jest w tym wypadku rozsądek.

Nie doprowadź do niedocukrzenia

Niedocukrzenie, znane też jako hipoglikemia, pojawia się wtedy, kiedy w naszym organizmie poziom cukru spada do bardzo niebezpiecznego poziomu. Przede wszystkim grozi to cukrzykom, ale może wystąpić również u osoby zdrowej, która całkowicie zrezygnowała z jedzenia cukru, niezależnie od formy. Nazywamy ją hipoglikemią reaktywną – występuje ona zazwyczaj od trzech do pięciu godzin po posiłku i bierze się przede wszystkim z gwałtownego spadku cukru. Odczuwamy wtedy takie objawy jak wilczy głód, senność, niekiedy również drżenie rąk i kołatanie serca.

Warto również pamiętać, że cukier jest największym przyjacielem osób, które spożyły wcześniej alkohol. Napoje wyskokowe sprawiają, że w naszym organizmie bardzo spada poziom cukru, stąd też między innymi złe samopoczucie dnia następnego, które może nieco złagodnieć po zjedzeniu czegoś słodkiego. Z tego właśnie powodów diabetycy muszą bardzo uważać ze spożyciem alkoholu, a osoby, które doświadczają po nim hipoglikemii, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza. W przeciwnym razie objawy będą się nasilać, niekiedy będzie to zapowiedź cukrzycy.

Reasumując, każdy nasz posiłek musi być pełnowartościowy. Cukier a zdrowie jest bez wątpienia fascynującym medycznie tematem, nie zmienia to jednak faktu, że musimy umieć go sobie dawkować. Jego nadmiar może być równie szkodliwy co niedobór, dlatego naszym zadaniem jest tak zbilansować dietę, żebyśmy mogli w spokoju jeść, co się nam tylko podoba. I pamiętajmy – chrom pozwala na szybszy metabolizm cukrów, dlatego jedzmy jajka i brokuły!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama