Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 00:30
Reklama
Reklama baner reklamowy

Liść lucerny - zastosowanie

Czy zetknąłeś się kiedyś z pojęciem superfoods? Zdrowa żywność, pełna przeróżnych właściwości korzystnie wpływających na ludzki organizm stanowi dziś prawdziwy trend, który wraz z biegiem czasu decyduje się powielać coraz większe grono miłośników bycia „fit’. Wśród najlepszej klasy produktów spożywczych oraz suplementów wartych uwzględnienia w codziennym jadłospisie, przyda się zwrócić uwagę między innymi na tytułowy liść lucerny. Co takiego jest on w stanie wskórać? Szczegóły poniżej.
  • 29.05.2020 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Liść lucerny - zastosowanie

Znana od setek lat wraca do łask

Konsumenci chętnie sięgają po lucernę w różnej postaci- tak jako sproszkowaną przyprawę dodawaną do przygotowywanych dań, jak i również jako suplement diety znanych marek, których solidnej klasy preparaty proponuje m.in. sklepswanson.pl. Teoretycznie właściwości omawianego gatunku roślinnego znane są o dawien dawna i już stulecia temu wykorzystywano tę odmianę do zwalczania rozlicznych dolegliwości chorobowych, jednakże na długi czas lucerna poszła w zapomnienie. Obecnie wydaje się, że niegdyś niepopularna, a nawet postrzegana jako starodawne zioło, znowu zyskała zaufanie ludzi zwracających uwagę na zdrowe odżywianie i wartościowe artykuły w diecie. Z jednej strony, znakomita z racji smaku, z drugiej idealnie sprawdzająca się w roli rośliny leczniczej. Jest powszechnie wykorzystywanym, naturalnym środkiem na wielorakie dysfunkcje organizmu.

Z Azji do Europy

Pierwszy raz na lucernę w kontekście superfoods wpadli setki lat temu Azjaci. Potraktowali ją jako gatunek prozdrowotny i serwowali w postaci ususzonej i sproszkowanej jako uzupełnienie rozmaitych potraw i pospolitych przekąsek. Jako jedna z odmian z rodziny bobowatych, lucerna występuje prawdopodobnie w ponad stu różnych wersjach, z czego najbardziej znane są lucerna nerkowata, kolczastostrąkowa oraz sierpowata. Na pierwszy rzut oka przypominająca koniczynę, może przekraczać metr wysokości. Jest zbudowana z trzech niewielkich listków przylistkami prowadzących do ogonka. Kwiaty lucerny to natomiast nieduże główki o średnicy między dwa a trzy centymetry. Biorąc pod uwagę mnogość gatunków, wyszczególnia się kwiaty o odcieniu purpurowym, żółtym oraz różowym.

Klucz do zdrowia

Niekoniecznie musimy zajadać się liśćmi lucerny czy pamiętać o tym, aby dosypywać susz jako przyprawę do serwowanego na obiad menu, aby móc korzystać z najlepszych właściwości tej rośliny. Dobrym rozwiązaniem dla nielubiących ziół jest przede wszystkim wspomniana już wyżej suplementacja produktami certyfikowanymi, które posiadają odpowiednią ilość wyciągu z lucerny, w konsekwencji czego organizmowi dostarczane jest wszystko to, co w tym gatunku jest najlepsze. A co takiego lucerna ma, co przesądza o jej szerokim zastosowaniu prozdrowotnym? Otóż na pewno należy wyróżnić tę odmianę za bogactwo witamin z grupy B, w tym B1, B6 oraz B12, a także witamin C, E oraz D i K. Nie brak w lucernie też beta-karotenu. Jest ona także prawdziwą kopalnią składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, mangan oraz żelazo czy potas. Do tego obfituje w aktywne substancje w postaci kumaryny, alfa-karotenu, daidzeiny, luteiny, saponiny, kryptoksantyny czy stigmasterolu.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama