Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
News will be here
Reklama Bank Spółdzielczy

Krasnystaw. OSM i „Zetka” gotowali z Katarzyną Bosacką [GALERIA ZDJĘĆ]

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie zapewniła uczniom Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki wyjątkowe warsztaty, które poprowadziła Katarzyna Bosacka.
Krasnystaw. OSM i „Zetka” gotowali z Katarzyną Bosacką [GALERIA ZDJĘĆ]

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie na początku marca ogłosiła konkurs. Należało stworzyć oryginalną potrawę z produktami nabiałowymi OSM. Szczęście „uśmiechnęło się” do uczniów profilu gastronomicznego z krasnostawskiej „Zetki”. Zwycięzcy 25 kwietnia mieli okazję gotować i wysłuchać dobrych rad Katarzyny Bosackiej, dziennikarki, publicystki prasowej i telewizyjnej, prezenterki, youtuberki i influencerki. Prywatnie jest mamą czwórki dzieci. Pasję do gotowanie przejawiała już od najmłodszych lat. Przyznaje, że miłość do kuchni zaszczepili w niej rodzice.

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia: 

Dziennikarka przygotowała dla uczniów kilka autorskich przepisów. Młodzież podczas warsztatów wykonała potrawy, których głównymi składnikami były produkty OSM Krasnystaw.

 Bardzo się cieszę, że to młodzież wygrała w tym konkursie. Korzystajcie z lokalnych produktów, bo są naprawdę fantastyczne. Mieszkam w Warszawie, ale także tam produkty z Krasnegostawu są bardzo dobrze znane. Ja nie zawsze mam czas na zjedzenie śniadania w domu, ale zawsze mam w torebce „wasz” kefir wysokobiałkowy. Dziś też z nim przyjechałam - śmieje się Katarzyna Bosacka, rozpoczynając warsztaty kulinarne.

Dlaczego go tak lubi? Bo krasnostawski kefir wysokobiałkowy w butelce to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, można zabrać go wszędzie tam, gdzie potrzebny będzie zdrowy, pożywny i smaczny lunch. Sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, sałatek lub w postaci pojedynczej przekąski, powstający na bazie ekologicznych, najwyższej jakości składników. Kefir wysokobiałkowy zawiera aż 20g białka w jednej butelce. 

Uczniowie przygotowali chleb, który powstał na bazie zakwasu z krasnostawskiego mleka. Każdy mógł doświadczyć tego, jak łatwo można wykonać własne pieczywo i po 40 minutach cieszyć się pysznych, chrupiącym chlebem, który w połączeniu z Masłem Ekstra OSM Krasnystaw tworzy idealną całość. Masło krasnostawskiej mleczarni świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw, dopełniając smaku charakterystyczną, delikatną nutką wytrawnej słodyczy.

Katarzyna Bosacka przygotowała też przepis na niecodzienny chłodnik. Było to połączenia pomidorów, truskawek i krasnostawskiej maślanki. To wyjątkowe dane szczególnie przypadło do gustu uczestnikom warsztatów. Idealnie doprawione przez panią Kasię w mgnieniu oka zniknęło z naczynia.

 W zasadzie ten chłodnik przygotujecie ekspresowo, wystarczy pokroić, zblendować, dodać pyszną maślankę i macie fantastyczne danie. Często jest tak, że połączenie tylko kliku dobrych jakościowo składników wystarczy, aby smak był idealny - mówiła Katarzyna Bosacka. 

Maślanka krasnostawska to wysokiej jakości, lekkostrawny napój mleczny, wykazujący się wysoką zawartością białka i wapnia. Najcenniejszą zaletą maślanki naturalnej jest niska zawartość tłuszczu, dzięki czemu jest idealną propozycją dla osób dbających o sylwetkę.

Katarzyna Bosacka wspominała o tym, że nabiał w diecie, a szczególnie w diecie dzieci i młodzieży jest bardzo ważny. Warsztaty przepełnione były wskazówkami kulinarnymi, ale nie zabrakło także wiadomości na temat zdrowia i ochrony układu pokarmowego. Nabiał wspiera wzrost bakterii probiotycznych w mikroflorze przewodu pokarmowego, który jest niezwykle wrażliwy.

 Szczególnie lubię serek wiejski OSM Krasnystaw. Ponieważ wolę proste rzeczy, więc wybieram ten naturalny bez dodatków - powiedziała Katarzyna Bosacka. 

Katarzyna Bosacka przekazała uczniom ogrom wiedzy kulinarnej, ale nie obyło się też bez opowieści o życiu dziennikarki. Wspominała o tym, jak rozpoczynała swoją karierę w mediach.

 Jesteście tak młodymi ludźmi, macie całe życie przed sobą. Praca w gastronomii jest naprawdę bardzo trudna i ciężka. Ja zaczynałam pracę w kuchni od smażenia kotletów, wiele wysiłku trzeba włożyć w to, aby być w czymś najlepszym. Być może tutaj, wśród nas jest ktoś, kto otworzy swój punkt gastronomiczny i będzie współpracował z lokalną mleczarnią. Wszystko może się zdarzyć - tłumaczyła dziennikarka.

Uczniowie przygotowali także: tartę ze szparagami, pana cottę z musem malinowym, a także cytryny nadziewane kremem z wędzonego łososia. Oprócz degustacji, była też okazja, aby zadawać pytania pani Katarzynie, na które chętnie i szczegółowo odpowiadała. Jeden z uczniów zapytał, jaką kuchnię najbardziej lubi gwiazda.

Najbardziej lubię tę kuchnię, która właśnie się zaczyna. Uwieczniam świeże warzywa. Młody bób szparagi, pyszne dojrzewające w słońcu truskawki. To właśnie kocham. To wszystko, co jest „letnie”, łączy się razem i nie trzeba dużo kombinować - mówiła Bosacka.

Z sali padło także pytanie o to, co jeść, aby utrzymywać odpowiednią wagę. Pani Katarzyna wyjaśniła, że można jeść wszystko, ale z umiarem. Dodała, że najważniejsze jest czytanie etykiet i kontrolowanie tego, z jakich składników wykonane są produkty. Przyznała, że oprócz diety ważny jest ruch, wszelka aktywność fizyczna.

Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze. Uczniowie mieli okazję, by zrobić sobie selfie z gwiazdą, a także otrzymać autograf. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie przygotowała dla uczestników wiele niespodzianek, każdy otrzymał pakiet artykułów promocyjnych firmy. Już teraz czekamy na odwiedziny kolejnej gwiazdy. 


Czytaj także: 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ja 27.04.2024 09:58
Kefir to podstawa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama