Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Zielona czy żółta fasolka szparagowa - czym się różnią

Jedni wolą żółtą, inni zajadają się jej zieloną odmianą. Fasolka szparagowa co roku króluje na polskich talerzach. Jakie dobroczynne działanie niesie ze sobą każda z nich?
Zielona czy żółta fasolka szparagowa - czym się różnią

Autor: iStock

Żółta fasolka

Jest bardzo delikatnym w smaku warzywem, które ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Wyróżnia się tym, że jest bogata w fosfor i potas. Pierwszy z nich odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, układu nerwowego i dobry stan układu kostnego. Ponadto reguluje równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Błonnik w niej zawarty oczyszcza układ pokarmowy z niepotrzebnych produktów przemiany materii. Witaminy A, B, C oraz magnez, fosfor i miedź to tylko kilka z całej gamy pierwiastków wspomagających nasze zdrowie i odporność.

Fasolka zielona

Choć nie dorównuje żółtej pod względem zawartości potasu i fosforu, w swoim składzie posiada o wiele więcej witaminy A odpowiedzialnej za prawidłowy wzrok oraz dobry stan skóry i paznokci. Wyróżnia się też wysoką zawartością kwasu foliowego, który jest istotny dla wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek. Z tego względu polecana jest szczególnie kobietom ciężarnym, które muszą uzupełniać swoją dietę o tę witaminę, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Zielona fasolka bogata jest również w błonnik oraz cały szereg witamin i mikroelementów, dzięki którym łatwiej zadbać o dobrą kondycję organizmu i wzmocnić go przed działaniem wirusów oraz bakterii. Jej smak jest bardziej wyrazisty niż żółtej.

Kaloryczność fasolki

W 100 gramach fasolki znajduje się ok. 30 kcal. To świetny dodatek lub baza do obiadu również dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie jest polecana do jedzenia wieczorami, ponieważ u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować wzdęcia. Świetnie sprawdzi się też na zimno, jako składnik delikatnej, letniej sałatki.
 

Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową

Składniki:

- 0,5 kg fasolki szparagowej zielonej, żółtej lub mieszanej,
- 100 g startego, żółtego sera,
- 200 g pokrojonego w kostkę, wędzonego boczku (tofu w wersji wegetariańskiej),
- 200 g ugotowanego makaronu (waga przed gotowaniem),
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- średnia cebula pokrojona w piórka,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyć i odciąć jej końcówki po obydwu stronach a następnie gotować przez ok. 15 minut w osolonej wodzie, jednocześnie w osobnym garnku gotując makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek (lub tofu) podsmażyć na maśle, aż uzyska rumiany odcień.
3. Od podgotowanej fasolki odsączyć wodę.
4. Do naczynia żaroodpornego układać kolejno: makaron, fasolkę, boczek, czosnek, cebulę, majonez, przyprawy i ser. Całość można wymieszać.
5. Piec w rozgrzanym dwustronnie piekarniku, w temp. 180 st. C., przez 25 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: e-MieszkaniecTreść komentarza: Tyle pieniędzy wydanych a o Gali dowiedziałem się w dniu gali. Super ekstra! Tak trzymać.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 14:40Źródło komentarza: Chełm zapłacił 100 tys. zł za promocję podczas gali boksuAutor komentarza: historiaTreść komentarza: pierdzistołki od picia kawy i "spadaj na drzewo"Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:41Źródło komentarza: W budżetówce płacą więcej niż w firmach prywatnych. Tyle zarabiają PolacyAutor komentarza: JoelTreść komentarza: Rozdawanie 500+ nie zwiększyło dobrobytu u ludzi, tylko go zmniejszyło. Rząd nie daje, tylko zabiera.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:14Źródło komentarza: Pieniądze nie zwiększą liczby urodzeń. Trzeba  się otworzyć na inne rozwiązaniaAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Może warto przesuwać przetargi na wiosnę i latem robić remonty niż w grudniu. I tak macie szczęście, że pogoda jest na plusie i bez śnieguData dodania komentarza: 4.12.2025, 09:16Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”Autor komentarza: RobertTreść komentarza: Czy teraz Miasto zaciągnie kredyt na wkład własny? Bo ze słów prezydenta (o ile dobrze pamiętam) wynikało, że 100 mln wyda na bieżące potrzeby.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 15:34Źródło komentarza: Ugoda w sprawie infrastruktury pod terminal intermodalny w Chełmie. Miasto przygotowuje kolejny przetarg
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama