Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
News will be here
Reklama

Ziemniaki nie takie złe | Super Tydzień

Warto wiedzieć, że ziemniaki – tak bardzo przez nas niedoceniane - nie są tylko bezwartościowym wypełniaczem, dodatkiem do kotletów, którym szybko się najadamy.
Ziemniaki nie takie złe | Super Tydzień

- Okazuje się, że nie są mocno kaloryczne. Trzeba tylko uważać, z czym je podajemy. Jeśli z mięsem to tylko chudym i bez panierki.

- Ziemniak to źródło skrobi, która tworzy paliwo potrzebne do pracy wszystkich komórek.

- Zawierają też sporo witaminy C, witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3

(niacyna) i B6 (pirydoksyna).

- Zawierają potas obniżający ciśnienie krwi.

Czy kolory owoców i warzyw są związane z witaminami? Okazuje się, że tak [CZYTAJ]

- Mają w sobie wapń, wzmacniający kości.

- Nie brak w ziemniaku działającego korzystnie na układ nerwowy magnezu, a także fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu.

- Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.

Jedzenie zimnych ziemniaków można polecić każdemu, kto dba o swoje zdrowie i figurę. Mają o połowę mniej kalorii niż ciepłe ziemniaki, a skrobia oporna nie jest przez nas trawiona, za to zostaje szybciej wydalona.

Uwaga!

Kartofle przejrzałe, leżące kilka miesięcy, które mają zielone plamki i zaczynają wypuszczać kiełki, nie są zbyt korzystne dla zdrowia. Mają dużo solaniny, która przyjmowana w dużych ilościach może wywołać zatrucia pokarmowe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama