Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Ziemniaki nie takie złe | Super Tydzień

Warto wiedzieć, że ziemniaki – tak bardzo przez nas niedoceniane - nie są tylko bezwartościowym wypełniaczem, dodatkiem do kotletów, którym szybko się najadamy.
Ziemniaki nie takie złe | Super Tydzień

- Okazuje się, że nie są mocno kaloryczne. Trzeba tylko uważać, z czym je podajemy. Jeśli z mięsem to tylko chudym i bez panierki.

- Ziemniak to źródło skrobi, która tworzy paliwo potrzebne do pracy wszystkich komórek.

- Zawierają też sporo witaminy C, witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3

(niacyna) i B6 (pirydoksyna).

- Zawierają potas obniżający ciśnienie krwi.

Czy kolory owoców i warzyw są związane z witaminami? Okazuje się, że tak [CZYTAJ]

- Mają w sobie wapń, wzmacniający kości.

- Nie brak w ziemniaku działającego korzystnie na układ nerwowy magnezu, a także fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu.

- Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.

Jedzenie zimnych ziemniaków można polecić każdemu, kto dba o swoje zdrowie i figurę. Mają o połowę mniej kalorii niż ciepłe ziemniaki, a skrobia oporna nie jest przez nas trawiona, za to zostaje szybciej wydalona.

Uwaga!

Kartofle przejrzałe, leżące kilka miesięcy, które mają zielone plamki i zaczynają wypuszczać kiełki, nie są zbyt korzystne dla zdrowia. Mają dużo solaniny, która przyjmowana w dużych ilościach może wywołać zatrucia pokarmowe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama