Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 01:23
Reklama
Reklama

Co jeść na śniadanie, żeby mieć dużo energii?

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To ono dostarcza nam niezbędnej energii i składników odżywczych, by dobrze zacząć każdy dzień. Tylko co zjeść, by było zdrowo, pysznie i syciło na długo?
  • 30.03.2023 13:29
  • Autor: Grupa Tipmedia
Co jeść na śniadanie, żeby mieć dużo energii?

Śniadanie powinno dostarczać do 30% dziennej wartości kaloryczności. A to oznacza, że warto je tak skomponować, by dostarczało ono energii, wspierało funkcjonowanie w pierwszej połowie dnia, a także pozytywnie wpływało na Twoje zdrowie i sylwetkę.

Odżywcze śniadanie sprawia, że w ciągu dnia będziesz miał lepszą koncentrację, a do tego mniejszą chęć do podjadania, w tym zmniejszą się Twoje zachcianki na słodycze.

Za to pomijanie śniadań wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a także ma niekorzystny wpływ na stężenie glukozy, insuliny oraz profilu lipidowego krwi. Co więcej, jedzenie śniadań obniża stężenie złego cholesterolu, który jest głównym czynnikiem chorób serca, a także pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Zbilansowane śniadanie - co powinno się w nim znaleźć?

Na śniadanie wybieraj produkty zbożowe takie, jak pieczywo pełnoziarniste i płatki np. owsiane. Zawierają one węglowodany złożone, które zadbają o Twoja sytość po posiłku. Warto sięgnąć także po mleko i produkty mleczne, wędliny, jaja bądź ryby, zdrowe tłuszcze takie jak pestki, oliwa z oliwek, awokado, a także warzywa i owoce. Pamiętaj o dobrym nawodnieniu od samego początku dnia. Możesz wypić szklankę ciepłej wody przed śniadaniem, a potem zaparzyć sobie herbaty bądź kawy. Staraj się nie dosładzać napojów, które pijesz.

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Nie zawsze jednak musisz spożywać węglowodany na śniadanie. Coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe, które także zapewniają Ci dużo energii i są świetnym rozwiązaniem, dla osób cierpiących na insulinooporność oraz cukrzycę typu drugiego.

Składnikami śniadania białkowo-tłuszczowego mogą być jaja, awokado, orzechy, nasiona i pestki, oliwa, masło orzechowe, tłuste ryby oraz twaróg. Do tego warto dodać porcję świeżych warzyw, które zwiększą objętość jak i sytość posiłku.

Dieta przy nietolerancjach i jednostkach chorobowych

To, jak będzie Twoje śniadanie i inne posiłki w ciągu dnia zależy w dużej mierze od tego, jak wygląda Twój typowy dzień, ile kalorii chcesz spożywać, jakie masz aktywności w ciągu dnia, nietolerancje i alergie pokarmowe, a także jednostki chorobowe. Czasami skomponowanie śniadania według ogólnych wytycznych to za mało i należy dostosować się do innych zaleceń. Co jednak zrobić, gdy nie masz na to czasu, a chcesz o siebie zadbać i jeść zdrowo? W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem będzie catering dietetyczny: https://medidieta.pl/catering-dietetyczny-lukow. To wybór nie tylko dla osób zdrowych, ale także i tych, którzy są obciążeni takimi chorobami jak cukrzyca, nadciśnienie czy Hashimoto. To sprawi, że od teraz jeszcze łatwiej będzie zadbać Ci o swoje zdrowie, sięgając po dietę dostosowaną do swoich potrzeb. Zaczynając od pełnowartościowego śniadania, poprzez słodką przekąskę, a na kolacji kończąc.

Warto znaleźć każdego dnia chwilę na zjedzenie śniadania. Lista korzyści jest naprawdę długa. Co więcej, czy może być lepszy start dnia, niż pyszny posiłek, który pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie, a jednocześnie uraduje Twoje kubki smakowe?

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama