Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Bank Spółdzielczy

Gm. Gorzków. Alzackie wzorce w Piaskach Szlacheckich

W ramach nagrody za postawę w konkursie „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” zorganizowano wyjazd studyjny do francuskiego Strasburga. Uczestniczyły w nim także przedstawicielki koła gospodyń z Piask Szlacheckich.
Gm. Gorzków. Alzackie wzorce w Piaskach Szlacheckich
W ramach nagrody za postawę w konkursie „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” zorganizowano wyjazd studyjny do francuskiego Strasburga. Uczestniczyły w nim także przedstawicielki koła gospodyń z Piask Szlacheckich.

Źródło: Centrum Społeczno-Kulturalne w Gorzkowie

Przygotowanie tortu makowo-fasolowego, który został doceniony podczas wrześniowej gali finałowej konkursu organizowanego przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie stało się przepustką dla członkiń KGW z Piask Szlacheckich do wyjazdu do Alzacji. Razem z przedstawicielkami innych powiatów, nagrodzonymi w konkursie na danie przyrządzone wedle receptury liczącej co najmniej 25 lat, a także przedstawicielami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego – członkiem zarządu Zdzisławem Szwedem, dyrektor departamentu rolnictwa Ewą Szałachwiej i p.o. kierownika oddziału jednostki regionalnej KSOW Agnieszką Siwek mieli możliwość przekonać się, jak regionalizm można przekuć w przedsiębiorczość. Powiat chełmski reprezentowały z kolei panie z KGW z Okopów Kolonii, a włodawski – KGW Hładioszki w Janówce.

Głównym celem wyjazdu studyjnego było zdobycie wiedzy na temat strategii identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych. Gospodynie z Lubelszczyzny, znane z kultywowania niepowtarzalnych tradycji kulinarnych i dziedzictwa kulturowego naszego regionu, miały możliwość przekonania się na własne oczy, jak wykorzystywać potencjał wytwarzania i handlu produktami regionalnymi. Tajniki, niuanse, a także własne przemyślenia na ten temat przedstawiła Sara Guntz – przedstawicielka Alzackiego Zrzeszenia Producentów Owoców i Warzyw. Spotkano się także z Louise Blum z Dyrekcji Spójności Terytorialnej Regionu Grand Est.

Delegacja z lubelskiego odwiedziła gospodarstwa rolne specjalizujące się w przetwórstwie mleka, mięsa oraz warzyw, a także sklepy zrzeszające lokalnych producentów, gdzie członkinie KGW degustowały aromatyczne francuskie sery dojrzewające oraz wykwintne lokalne wina. Zdobyta w czasie wyjazdu wiedza i doświadczenie francuskich gospodarzy ma pozwolić propagować dobre praktyki na terenie Lubelszczyzny.

W ramach wyjazdu studyjnego zwiedzono także słynne alzackie jarmarki bożonarodzeniowe „Christkindelsmärik”, we francuskim miasteczku Colmar oraz w samym Strasburgu. Inną atrakcją był całodniowy pobyt w Europarlamencie gdzie kobiety przedsiębiorcze wystąpiły w swoich strojach regionalnych, promując w ten sposób lubelskie powiaty. Gospodynie mogły dowiedzieć się jak wygląda praca w tej instytucji, ale także jak funkcjonują organy unii europejskiej i w jaki sposób decyzje podejmowane w Strasburgu wpływają na przeciętnego mieszkańca wspólnoty europejskiej.

Poniżej galeria zdjęć

Czytaj także:

Powiązane galerie zdjęć:

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama