Komenda Miejska PSP w Zamościu wydała pierwszy komunikat ws. pożaru w Karczmie Malinowa Spiżarnia w Wielączy. Doszło do niego dzisiaj 15 grudnia.
O godz. 2:15 zamojscy strażacy zostali poinformowani o pożarze budynku restauracji usytuowanego w miejscowości Wielącza. Z uwagi na drewnianą konstrukcję budynku w pierwszej fazie działań zaangażowano 12 zastępów PSP i OSP, a następnie kolejne - zrelacjonował bryg. Andrzej Szozda, rzecznik prasowy KM PSP w Zamościu.
Pierwsi do gaszenia ognia byli strażacy z Wielączy, których remiza znajduje się po sąsiedzku z karczmą.
Gdy zaczynali akcję, wnętrze części restauracyjnej w całości było objęte pożarem, zagrożona była też część socjalno-kuchenna (usytuowana w innej strefie pożarowej) oraz zbiornik na gaz propan-butan.
Najważniejsze, że nikt nie przebywał w budynku. Działania związane z dogaszaniem jeszcze trwają. Szczegółowa informacja zostanie przekazana po zakończeniu działań - dodaje bryg. Andrzej Szozda.
Przyczyna pożaru pozostaje nieznana.
To będzie dla nas bardzo trudno określić przyczynę pożaru, ponieważ w chwili, gdy zaczęto akcję, ogień był już na znacznej powierzchni budynku. Będzie musiał to ocenić biegły sądowy - komentuje bryg. Andrzej Szozda.
Straty na pewno są ogromne.
W Karczmie w Wielączy odbywały się m.in imprezy okolicznościowe.
Restauracja brała udział w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler.
Czytaj także:
![Trwa dogaszanie pożaru karczmy w Wielączy. Strażacy zdążyli przez wybuchem gazu [ZDJĘCIA] Trwa dogaszanie pożaru karczmy w Wielączy. Strażacy zdążyli przez wybuchem gazu [ZDJĘCIA]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xl-trwa-dogaszanie-pozaru-karczmy-w-wielaczy-strazacy-zdazyli-przez-wybuchem-gazu-zdjecia-1671090530.jpg)























![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze