Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Bank Spółdzielczy

Tych przypraw pewnie nie znasz

Jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, warto poszukać nowych ciekawych smaków. Uzyskasz je, stosując przyprawy, które do tej pory były dla ciebie tabu. Oto kilka z nich:
Tych przypraw pewnie nie znasz

Harissa

Przyprawa z Tunezji i Libii. Ostra pasta, do której przygotowania wykorzystuje się m.in. paprykę chili, czosnek, kmin rzymski, kminek i kolendrę. Dobra do dań smażonych lub pieczonych w oleju, lub w oliwie z oliwek. Harissa dobrze komponuje się z rybami i mięsem.

Pieprz syczuański

Przyprawa azjatycka. Ma specyficzny, wyrazisty aromat z nutą cytrynową. Doskonale pasuje do mięs. Azjaci chętnie go podprażają, by mocniej wydobyć aromat. Nadaje się do przyprawiania oliwy, którą dodajemy do sałatek.

 

Sól wędzona

Ma wyjątkowy, dość dymny i korzenny aromat. To dobry dodatek do pieczonych warzyw, ale pasuje też do serów. Może dodawać smaku wędzonki, dlatego stosują ją często weganie, by zróżnicować swoje danie.

 

Trybula ogrodowa

Ma charakterystyczny aromat, przypominający odrobinę zapach anyżu. Niektórzy stosują ją jako zamiennik pietruszki. Doskonała też do drobiu i surówek.

 

Garam masala

Ma mocny ostry smak. W jej skład wchodzą zioła: kmin rzymski, goździki, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, cynamon, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa. Dobra do mięsa, sosu pomidorowego, potraw z curry.

 

 

Podobne artykuły: Zbawienne właściwości herbaty [CZYTAJ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaRafał Stachura życzenia
Reklama
Reklama
Reklama