Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Samo zdrowie na parze

Lato to najlepszy czas, by zmienić swój jadłospis i zacząć zdrowo się odżywiać. Sprzyja temu dostatek świeżych warzyw i owoców, z których można wyczarować wiele pożywnych i smakowitych dań. Żeby nie straciły swojej wartości, najlepiej zrezygnować z gotowania w wodzie, smażenia i grillowania, a wykorzystać parę wodną.
Samo zdrowie na parze

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą potem wylewamy. Najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia to gotowanie na parze. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Para wydobywa sól z gotowanych produktów, więc wcale nie ma potrzeby używania soli kuchennej.

Niewielki nakład, dużo korzyści

Do gotowania na parze można wykorzystać bardzo wygodny elektryczny parowar z czasomierzem. Nie trzeba wówczas stać przy kuchni i pilnować czasu gotowania. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić i woli przygotowywać potrawy na kuchni gazowej, powinien zaopatrzyć się w odpowiednie garnki. Są tańsze prawie o połowę od elektrycznego parowara, a smak jedzenia wcale nie jest gorszy.

Gotując na parze, nie trzeba też używać tłuszczu, nie dodaje się więc do potraw niepotrzebnych kalorii. Warzywa zachowują piękny kolor, są jędrne i sprężyste, a do tego lekkostrawne. Można w ten sposób gotować wszystkie warzywa, nawet liściaste.

Technika gotowania

Mięso i warzywa pokrój na mniejsze kawałki – dzięki temu skrócisz czas gotowania; ryby najlepiej gotować w postaci filetów. Mięso i ryby dobrze jest przyprawić ziołami (bazylią, pietruszką, tymiankiem, oregano, pieprzem), ryby – skropić sokiem z cytryny, limonki czy pomarańczy oraz oliwą. Dobrze jest przyprawiać mięso i ryby dzień wcześniej, by nabrały lepszego smaku.

Mrożone mięso i ryby trzeba rozmrozić przed gotowaniem. Warzywa można wkładać do parowaru zamrożone.

Z mięs najlepsze do gotowania na parze jest białe mięso drobiowe: pierś kurczaka, indyka, a także mielone w postaci pulpetów z cielęciny i drobiu. Do gotowania na parze idealnie nadaje się także delikatne mięso ryb (filety i pulpety).

Na parze można przygotowywać prawie wszystko: ryż, kasze, warzywa, owoce.


Podobne artykuły:

Jakie owoce działają korzystnie w miłości? [SPRAWDŹ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: historiaTreść komentarza: pierdzistołki od picia kawy i "spadaj na drzewo"Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:41Źródło komentarza: W budżetówce płacą więcej niż w firmach prywatnych. Tyle zarabiają PolacyAutor komentarza: JoelTreść komentarza: Rozdawanie 500+ nie zwiększyło dobrobytu u ludzi, tylko go zmniejszyło. Rząd nie daje, tylko zabiera.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:14Źródło komentarza: Pieniądze nie zwiększą liczby urodzeń. Trzeba  się otworzyć na inne rozwiązaniaAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Może warto przesuwać przetargi na wiosnę i latem robić remonty niż w grudniu. I tak macie szczęście, że pogoda jest na plusie i bez śnieguData dodania komentarza: 4.12.2025, 09:16Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”Autor komentarza: RobertTreść komentarza: Czy teraz Miasto zaciągnie kredyt na wkład własny? Bo ze słów prezydenta (o ile dobrze pamiętam) wynikało, że 100 mln wyda na bieżące potrzeby.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 15:34Źródło komentarza: Ugoda w sprawie infrastruktury pod terminal intermodalny w Chełmie. Miasto przygotowuje kolejny przetargAutor komentarza: BezradnyTreść komentarza: To jakiś drogi ten tłuczeń bo cała podwyżka wyniesie ok.4150zł miesięcznie. To dwa samochody tłucznia miesięcznie.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 11:11Źródło komentarza: Gm. Białopole. Otworzyli oferty śmieciowych ofert. Samorządowcy przeżyli szok.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama