Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Samo zdrowie na parze

Lato to najlepszy czas, by zmienić swój jadłospis i zacząć zdrowo się odżywiać. Sprzyja temu dostatek świeżych warzyw i owoców, z których można wyczarować wiele pożywnych i smakowitych dań. Żeby nie straciły swojej wartości, najlepiej zrezygnować z gotowania w wodzie, smażenia i grillowania, a wykorzystać parę wodną.
Samo zdrowie na parze

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą potem wylewamy. Najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia to gotowanie na parze. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Para wydobywa sól z gotowanych produktów, więc wcale nie ma potrzeby używania soli kuchennej.

Niewielki nakład, dużo korzyści

Do gotowania na parze można wykorzystać bardzo wygodny elektryczny parowar z czasomierzem. Nie trzeba wówczas stać przy kuchni i pilnować czasu gotowania. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić i woli przygotowywać potrawy na kuchni gazowej, powinien zaopatrzyć się w odpowiednie garnki. Są tańsze prawie o połowę od elektrycznego parowara, a smak jedzenia wcale nie jest gorszy.

Gotując na parze, nie trzeba też używać tłuszczu, nie dodaje się więc do potraw niepotrzebnych kalorii. Warzywa zachowują piękny kolor, są jędrne i sprężyste, a do tego lekkostrawne. Można w ten sposób gotować wszystkie warzywa, nawet liściaste.

Technika gotowania

Mięso i warzywa pokrój na mniejsze kawałki – dzięki temu skrócisz czas gotowania; ryby najlepiej gotować w postaci filetów. Mięso i ryby dobrze jest przyprawić ziołami (bazylią, pietruszką, tymiankiem, oregano, pieprzem), ryby – skropić sokiem z cytryny, limonki czy pomarańczy oraz oliwą. Dobrze jest przyprawiać mięso i ryby dzień wcześniej, by nabrały lepszego smaku.

Mrożone mięso i ryby trzeba rozmrozić przed gotowaniem. Warzywa można wkładać do parowaru zamrożone.

Z mięs najlepsze do gotowania na parze jest białe mięso drobiowe: pierś kurczaka, indyka, a także mielone w postaci pulpetów z cielęciny i drobiu. Do gotowania na parze idealnie nadaje się także delikatne mięso ryb (filety i pulpety).

Na parze można przygotowywać prawie wszystko: ryż, kasze, warzywa, owoce.


Podobne artykuły:

Jakie owoce działają korzystnie w miłości? [SPRAWDŹ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
ReklamaReklama Apostoł
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Jeszcze nie skończyli na osiedlu a już rozkopany dojazd, totalna porażkaData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:46Źródło komentarza: Chełm. Drogowcy zaczynają pracę - będą utrudnienia!Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Czas najwyższy skończyć ten bałagan całe osiedle rozkopane prawie przez rok znaki polikwidowane na ulicach anarchia, przez kwartał na przystanku "egipskie ciemności" Czym się tu chwalić? Nikomu nie życzę takiego rozgardiaszuData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:44Źródło komentarza: Chełm. Nowe asfaltowe "dywaniki" na os. ZachódAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Brawo! Bardzo dobry wybór!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 18:15Źródło komentarza: Gm. Wola Uhruska. Jacek Kozyra pokonał Mirosława KoniecznegoAutor komentarza: miejscowyTreść komentarza: Specjalistka od wszystkiego. A na czym ona się nie zna? Do rana można by wyliczać na czym się nie zna. Typowy nominat jedynej słusznej. Gdyby w sejmiku nie było pisiorów, to i ona bujała by we Włodawie. Gdyby była specjalistą to pracowała by w jednej firmie. A tak ze stołka na stołek skacze matołek.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 17:59Źródło komentarza: Chełm. Agnieszka Kruk została dyrektorką szpitalaAutor komentarza: bławatTreść komentarza: posiadłość na MajorceData dodania komentarza: 25.04.2024, 16:36Źródło komentarza: Żony polityków ujawnią swój majątek? Zdecydują o tym... politycy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama