Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 29 kwietnia 2024 11:08
Reklama
News will be here
Reklama Reklama MAREX

Dobroczynna moc śliwek

Trwa sezon na śliwki. Możemy się nimi zajadać, bo są zdrowe, ale oczywiście z umiarem. Lepiej w tym przypadku stosować zasadę: co za dużo, to niezdrowo, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Dobroczynna moc śliwek
Jakie zalety mają śliwki?
  • śliwki mają w sobie dużo błonnika, więc poprawiają perystaltykę jelit oraz przeciwdziałają zaparciom,
  • działają odchudzająco. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol,
  • mają w sobie dużo antyoksydantów, więc chronią jelito grube przed chorobą nowotworową,
  • witamina B6 i magnez w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy,
  • śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy,
  • dzięki dużej zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne) wspomagają pozbycie się pękających naczynek,
  • witaminy oraz przeciwutleniacze wygładzają skórę. Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek,
  • suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże śliwki. Są także bogatym źródłem fosforu i żelaza. Mają działanie przeczyszczające,
  • kora z drzew śliwkowych jest wykorzystywana do leczenia schorzeń prostaty.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama