Najwięcej jest w niej witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Posiada w sobie też witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.
- Napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, pomoże pozbyć się zgagi i refluksu, pomoże w problemach jelitowych i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.
- Nasiona pigwy pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii. Polecane są jako suplement diety odchudzającej.
– Pektyny zawarte w owocach pigwy ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia.
– Pestki pigwy stosowane są również w leczeniu chorób wątroby.
– Pigwa zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych.
– Pigwa nawilża i regeneruje skórę oraz chroni ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.
– Sok z pigwy to lek przeciwkaszlowy.
– Pektyny zawarte w owocach pigwy pospolitej, sprzyjają również usuwaniu toksyn oraz metali ciężkich z organizmu, natomiast przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
– Pigwa pomaga obniżać stężenia niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu LDL we krwi oraz trójglicerydów.
Pigwówka samo zdrowie
2 kg dojrzałych owoców pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź miąższ przez grubo złożoną gazę. Nalewkę wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.
Sok z pigwy na przeziębienie
1 kg owoców pigwy pokrój na plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut.
Konfitura z pigwy
1,5 kg owoców pigwy obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj. Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż będą bardzo gęste i ciemnopomarańczowe. Możesz konfiturę pasteryzować.





![Mister AWF 2025 wybrany! [GALERIE ZDJĘĆ] [WIDEO]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-mister-awf-2025-wybrany-galerie-zdjec-wideo-1765548894.jpg)




![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [7-12-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-7-12-2025-1765062540.jpg)
![Śmierć na drodze. Mieszkaniec powiatu krasnostawskiego wjechał w autobus. Zginął na miejscu [ZDJĘCIA] W sobotę (6 grudnia) nad ranem w miejscowości Kolonia Siedliszczki. Kierujący audi zjechał na przeciwległy pas ruchu drogowego i zderzył się z autobusem.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-smierc-na-drodze-mieszkaniec-powiatu-krasnostawskiego-wjechal-w-autobus-zginal-na-miejscu-1765114551.jpg)





Napisz komentarz
Komentarze