Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Pyszne, ale zdradliwe

Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek i zbierania grzybów. I choć wydaje nam się, że jesteśmy ekspertami w tej dziedzinie, musimy bardzo uważać. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi, a w najgorszym – śmiercią.
Pyszne, ale zdradliwe

Dlatego warto wiedzieć, jakie mogą być skutki spożycia trujących gatunków i jak powinna wyglądać pierwsza reakcja w przypadku zatrucia?

- W Polsce zatrucia grzybami cechuje sezonowość. W okresie letnim najczęściej dochodzi do zatruć muchomorem sromotnikowym, wiosną – piestrzenicą kasztanowatą, a jesienią obserwuje się przewagę zatruć krowiakiem podwiniętym – mówi dr n. med. Maria Orzeszko, gastroenterolog Grupy LUX MED.

Najbardziej niebezpiecznym dla nas grzybem jest muchomor zielonawy (sromotnikowy). W Polsce można go spotkać w okresie między czerwcem a listopadem. Tu należy zachować szczególną ostrożność. Sromotnik wyglądem przypomina gąskę zieloną lub czubajkę kanię i o pomyłkę nietrudno. Zawiera on trzy niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i życia toksyny (fallotoksyny, fallinolizyny oraz najgroźniejsze, oporne na działanie wysokiej temperatury – amatoksyny). Zatrucie tym grzybem stanowi aż 46% przypadków!

 

W przypadku zatrucia grzybami najważniejszy jest czas reakcji.

Jeśli po zjedzeniu grzyba pojawią się u ciebie takie objawy jak:

  • łzawienie,
  • osłabienie, omdlenia,
  • obfite poty, uderzenia gorąca,
  • nudności, wymioty i biegunka,
  • bóle brzucha, skurcze żołądka,
  • zaburzenia widzenia, zwężenie źrenic,
  • wysokie tętno, nieregularne bicie serca, obniżenie ciśnienia krwi,
  • gorączka, splątanie, majaczenie, drgawki, śpiączka,
  • bóle głowy, zmęczenie, nadmierne pragnienie, utrata koordynacji, omamy, zawroty głowy
  • problemy oddechowe

może to oznaczać, że zatrułeś się grzybami. Trujące grzyby mogą spowodować uszkodzenia nerek i wątroby. W skrajnych przypadkach zatrute nerki lub wątroba całkowicie przestają działać, co prowadzi do śmierci. 

Co należy zrobić w przypadku zatrucia grzybami?

  • Natychmiast sprowokuj wymioty.
  • Nawet w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami, od razu idź do lekarza. Sposób naszego leczenia zależy od tego, jakimi grzybami się zatruliśmy. Podzielmy się z lekarzem naszymi domysłami na ten temat.
  • Jeśli wymiotowaliśmy tuż po zjedzeniu, weźmy do lekarza zabezpieczoną próbkę wymiocin. Najlepiej byłoby dać lekarzowi do analizy resztki potrawy, która nam zaszkodziła.
  • Dodatkowo poinformujmy lekarza o tym, ile potrawy zjedliśmy, w jaki sposób grzyby były przygotowane (smażone, gotowane), po jakim czasie wystąpiły objawy, skąd pochodziły grzyby (kupione, zbierane samodzielnie).

Jak zbierać grzyby?

  • Nie bierz grzybów, których nie jesteś pewien.
  • Wybieraj tylko zdrowe okazy, odrzucaj nadgryzione, uszkodzone, zaczerwienione lub spleśniałe.
  • Odpowiednio przechowuj grzyby – tylko w koszyku lub bawełnianej siatce, nigdy w plastikowych reklamówkach.
  • Nie zbieraj grzybów młodych, które nie są jeszcze odpowiednio ukształtowane, bo łatwo się pomylić.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama