Okazuje się, że Fajsławice nie tylko ziołami stoją. Dużo jest tu też sadów owocowych. Teraz jabłka fajsławickie zostały dopisane do Listy Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Procedura zgłoszenia tego produktu do rejestracji rozpoczęła się ok. roku temu. To już dziewiąty produkt z terenu Fajsławic i okolic, który przeszedł gruntowną weryfikację, potwierdzającą w tym przypadku unikalną kulturę uprawy i wykorzystania jabłek przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
– Bracia Damian, Rafał i Adrian Palusowie prowadzą rodzinne gospodarstwo od wielu już lat, kontynuując rodzinną działalność rolniczą. Sukcesem gospodarstwa, które przynosi znaczne plony wysokiej jakości (nie tylko jabłek, ale i pozostałych uprawianych owoców np. ekologicznej wiśni), jest doskonała organizacja pracy, współdziałanie oparte na zaufaniu, ciągła modernizacja sprzętu rolniczego, a przede wszystkim niezmienny nacisk na uzyskiwanie wysokich parametrów jakościowych owoców – mówi Aleksandra Granat z miejscowego urzędu gminy.
Uprawy rodziny Palus były już wcześniej doceniane m.in. w konkursach wojewódzkich takich jak: „Rolnik z Lubelskiego” czy „Ekolubelskie”. Wytwarzane przez nich produkty trafiają zarówno na rynek lokalny, krajowy jak i zagraniczny.
Czytaj także:
- Gm. Żółkiewka. Podczas kontroli drogowej podszył się pod żołnierza WOT. Myślał, że ujdzie mu to na sucho?
- Krasnystaw. Akacja w szpitalu. Szybka ewakuacja ZOL-u [ZDJĘCIA]
- Gm. Siennica Różana. Podatek rolny bez zmian, inne wzrosną
- Wizyta Czesława Langa w Krasnymstawie. Rozmawiano o współpracy
- Gm. Fajsławice. Pierwsza interwencja już za nimi! Ktoś potrzebuje pomocy? [ZDJĘCIA]
Napisz komentarz
Komentarze