Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 03:14
Reklama
Reklama

O tych wszystkich właściwościach czosnku nie wiedziałaś...

Właściwości lecznicze czosnku znali już starożytni. Sięgajmy po niego jak najczęściej, ponieważ ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
O tych wszystkich właściwościach czosnku nie wiedziałaś...

Autor: Pixabay

Występują w nim takie składniki mineralne jak: mangan, miedź, selen, pierwiastki: nikiel, kobalt, witaminy z grupy B, C, PP, A, olejki eteryczne (m.in. allicyna) oraz flawonoidy.

Czosnek niszczy wirusy, bakterie i grzyby, pomaga pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie, spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Jest nieodzowny w walce z przeziębieniem i grypą. Można z niego przygotować np. leczniczy syrop, dodać do gorącego mleka z miodem. Dodatkowo obniża temperaturę ciała, pomaga w odkrztuszaniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą. Przyspiesza też wydzielanie żółci i wspomaga przemianę materii. Osoby, które regularnie jedzą czosnek, rzadziej chorują na zawał i udar.

Czosnek posiada również właściwości antynowotworowe. Najzdrowszy jest czosnek zjedzony na surowo. Wiąże się to jednak z charakterystycznym zapachem. Można go zniwelować, popijając czosnek mlekiem, czerwonym winem lub przegryźć natką pietruszki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama