Owoce i warzywa zimą? Nie wszystkie!

  • 26.01.2019, 11:53 (aktualizacja 26.01.2019 11:57)
  • (apm)
Owoce i warzywa zimą? Nie wszystkie!
Nienaturalnie dojrzewają, są naładowane pestycydami, nie mają takiego smaku jak latem i na dodatek brakuje im substancji odżywczych. Dlatego zimą trzeba ostrożniej wybierać owoce i warzywa, które jemy.

Dobry wybór:

Jabłka – możesz je jeść bez obaw, ale starannie je wybieraj. Kupuj krajowe owoce, które dojrzewały naturalnie i ładnie się przechowały. Zawierają niemal wszystkie ważne witaminy: A, C, D, E, K oraz mnóstwo witamin z grupy B, a także wiele cennych minerałów.

Gruszki – także można je jeść w zimie w większych ilościach. Niektórzy robią sobie w piwniczkach zapasy tych owoców z własnych sadów. Całej zimy pewnie nie przetrwają, ale długo możemy się nimi cieszyć ze świadomością, że są w 100 proc. naturalne. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych - składników mineralnych takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, bor czy jod. Stanowią również bogate źródło witamin: A, B1, B2, B6, C i PP. Pomagają w walce z gorączką.

Kiwi – co prawda to nie jest owoc krajowy, ale ma wyjątkowo dużo witaminy C, więc jeśli zrezygnujemy z cytrusów, kiwi wskazane jest raz na jakiś czas.

Warzywa korzeniowe (marchewka, buraki, pietruszka, seler) – to warzywa, które dobrze się przechowują przez zimę. Buraki zwiększają odporność, dodają energii, pomagają na bóle stawów. W dodatku to naturalny lek na anemię. Marchew jest nieocenionym źródłem witaminy A, czyli beta-karotenu. Oprócz tego w marchewce można odnaleźć witaminy: B1, B2, B3, B6, C oraz E. Karoten pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Sok z marchewki to z kolei znakomite remedium na depresję i zmęczenie,

Warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por) – również odpowiednio zabezpieczone nie tracą wartości. Cebula pomaga walczyć z infekcjami i przeziębieniami, podobnie zresztą jak czosnek. Podnosi odporność organizmu, ale również pomaga zmagać się z kaszlem, a nawet katarem.

Warzywa strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica) – ich przechowywanie jest proste, więc nie ma w nich dużo chemii, a są bardzo zdrowie. Maja dużo białka.

Kiszonki – kapusta i ogórki kiszone mają zbawienny wpływ na florę jelitową, a więc wspomagają procesy trawienne oraz wzmacniają układ odpornościowy. Są praktycznie w każdym domu.

Owoce i warzywa mrożone – można cieszyć się ich smakiem całą zimę. Nie obawiaj się, że mrożonki są niezdrowe i pozbawione składników odżywczych. Utrata witamin i minerałów podczas zmrożenia jest minimalna.

Teraz czytane: Petent "bardzo" chciał spotkać się z prezydentem. Niemal doszło do interwencji policji! Dlaczego? [CZYTAJ]

Gorszy wybór:

Pomidory – poza sezonem nie rosną na świeżym powietrzu. Zazwyczaj sadzi się je na wełnie mineralnej nasączonej wodą i sztucznymi nawozami. Chyba że przechowujemy je w formie weków czy koncentratów.

Ogórki – podobnie jak pomidory możemy kupić każdego miesiąca roku. Niestety, te zimowe sztucznie dojrzewają i nie mają zbyt wielu wartości odżywczych.

Szpinak – według badań wchłania najwięcej zanieczyszczeń i sztucznych składnikowi. Sezon na szpinak to późne lato, więc niemrożony, który widzimy w sklepach zimą, nie jest hodowany w naturalnych warunkach.

Cytrusy – podobno mają właściwości wychładzające, a ten efekt zimą jest dla nas niekorzystny, bo jest nam chłodniej i szybciej możemy się przeziębić.

Banan – jest dosyć tuczący, więc w zimie w większych ilościach może przyczynić się do wzrostu naszej wagi, bo mniej się ruszamy i mniej spalamy. Poza tym banany pobudzają produkcję insuliny, która zbija cukier i po ich zjedzeniu szybko ponownie odczuwamy głód.

Truskawki – niezdrowe są szczególnie te w plastikowych pojemniczkach. Są bardzo mocno spryskane pestycydami oraz nawozami. Na dodatek uprawia się je w sztucznych warunkach. Ich jedyny atut to wygląd.

(apm)
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe