Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Smaczne i lekkostrawne pomidory

Są niezwykle cenione ze względu na smak, aromat, wartości odżywcze. Pomidory, bo o nich mowa, zachwycają różnorodnością kształtów i kolorów. Do wyboru mamy mnóstwo gatunków – każdy równie pyszny. Poza czerwoną, najbardziej chyba popularną barwą, pomidory mogą być również żółte, różowe, pomarańczowe, ciemnofioletowe, a nawet czarne.
Smaczne i lekkostrawne pomidory

Pomidory należą do roślin z gatunku psiankowatych. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Do Europy dotarły dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Nie od razu trafiły na stoły. Początkowo były uznawana za rośliny trujące.

 

Hodowano je jedynie dla dekoracyjnych owoców. Dopiero od XIX wieku na stałe zagościły w kuchni. W Polsce ich popularność rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Obecnie nie sposób wyobrazić sobie wielu dań bez pomidorów, jak choćby pizza czy popularna zupa – pomidorówka. Kuchnia włoska oraz hiszpańska słyną z potraw z dodatkiem pomidorów. Warzywa te idealnie nadają się do spożywania na surowo, przygotowywania mrożonek, przetworów: sosów, soków a nawet dżemów oraz do marynowania i suszenia. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. tak ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu potas (280 mg/100 g). Reguluje on m.in. ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca, usuwa nadmiar wody. W pomidorach występuje ponadto betakaroten – naturalny przeciwutleniacz, oraz likopen walczący z wolnymi rodnikami (działa przeciwnowotworowo, pozwala zachować młody wygląd na dłużej), a ponadto witamina C. Przy tym są niskokaloryczne – 15 kcal w 100 g.

 

Co ciekawe, w sałatkach nie należy łączyć świeżych pomidorów i ogórków. Zawarty w ogórkach enzym rozkłada i niszczy witaminę C w pomidorach. Co roku w Bunol w Hiszpanii, pod koniec sierpnia organizowana jest wielka bitwa pomidorowa – La Tomatina. Impreza trwa przez tydzień i przyciąga rzesze turystów z całego świata. Podobne bitwy odbywają się również w Polsce.

 

Podzielcie się z nami przepisami na Wasze ulubione dania z wykorzystaniem tych pysznych warzyw. 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: historiaTreść komentarza: pierdzistołki od picia kawy i "spadaj na drzewo"Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:41Źródło komentarza: W budżetówce płacą więcej niż w firmach prywatnych. Tyle zarabiają PolacyAutor komentarza: JoelTreść komentarza: Rozdawanie 500+ nie zwiększyło dobrobytu u ludzi, tylko go zmniejszyło. Rząd nie daje, tylko zabiera.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:14Źródło komentarza: Pieniądze nie zwiększą liczby urodzeń. Trzeba  się otworzyć na inne rozwiązaniaAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Może warto przesuwać przetargi na wiosnę i latem robić remonty niż w grudniu. I tak macie szczęście, że pogoda jest na plusie i bez śnieguData dodania komentarza: 4.12.2025, 09:16Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”Autor komentarza: RobertTreść komentarza: Czy teraz Miasto zaciągnie kredyt na wkład własny? Bo ze słów prezydenta (o ile dobrze pamiętam) wynikało, że 100 mln wyda na bieżące potrzeby.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 15:34Źródło komentarza: Ugoda w sprawie infrastruktury pod terminal intermodalny w Chełmie. Miasto przygotowuje kolejny przetargAutor komentarza: BezradnyTreść komentarza: To jakiś drogi ten tłuczeń bo cała podwyżka wyniesie ok.4150zł miesięcznie. To dwa samochody tłucznia miesięcznie.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 11:11Źródło komentarza: Gm. Białopole. Otworzyli oferty śmieciowych ofert. Samorządowcy przeżyli szok.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama