Cukinia jest bardzo popularnym w naszej kuchni warzywem. Nic dziwnego, bowiem oprócz walorów smakowych jest ona cennym źródłem potasu, żelaza, magnezu, a także witamin A, C, K, B1, PP, zawiera również beta karoten. Jej dobroczynne właściwości polegają na tym, że odkwasza organizm, korzystnie wpływa na trawienie, a przy tym jest bardzo niskokaloryczna. 100 g tego świeżego warzywa to zaledwie 16 kcal. Specjaliści od żywienia zachęcają, by młodą cukinię jeść na surowo – taka ma najwięcej wartości odżywczych. Bardzo smaczne są również kwiaty cukinii, które – o czym nie wszyscy wiedzą – nadają się do jedzenia. Są pyszne przysmażone w cieście naleśnikowym. Z cukinii przyrządzić można wiele dań, w których będzie głównym składnikiem lub jedynie dodatkiem. Świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, marynowania, gotowania, faszerowania, grillowania. Można z niej przygotować sałatki, leczo, placuszki lub upiec pasztet – możliwości jest naprawdę sporo. Cukinia dorasta nawet do 40 i więcej centymetrów, ale najsmaczniejsza jest ta młoda, kilkucentymetrowa.
Jakie są wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem tego warzywa?

![Zginął 46-letni motorowerzysta. Sprawca uciekł z miejsca wypadku. Był pod wpływem alkoholu [FILM]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-uciekl-z-miejsca-wypadku-byl-pod-wplywem-alkoholu-film-1764928032.jpg)






![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [30-11-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-23-11-2025-1764493411.jpg)








Napisz komentarz
Komentarze