Jak mówi pani Marta, motywacją do założenia lokalu była chęć stworzenia miejsca, jakiego jej w Chełmie dotąd brakowało, takiego z dobrym jedzeniem, w którym mogą spotkać się ludzie w różnym wieku i cieszyć się spędzanym wspólnie czasem. Dokładnie tak, jak we Włoszech, w których przez 10 lat mieszkała. To właśnie tam pizza stała się jej pasją.
- W dobrym cieście na pizzę bardzo ważne są składniki. Muszą być najlepszej jakości. Nawet taka "zwykła" woda jest tu niezwykle ważna. Ja nigdy nie używam tej z kranu, bo jest za twarda - opowiada.
Dobrze wie, o czym mówi, ponieważ we Włoszech uczyła się robienia pizzy od najlepszych.
- Chciałam w Chełmie wprowadzić jakość, z jaką się tam spotkałam. Tam nikt nie "kombinuje" przy składnikach, wszystko musi być zawsze świeże i dobrej jakości. Inaczej po prostu nie ma dobrej pizzy - wyjaśnia.
Ciasto na pizzę pani Marta robi sama. Piecze też pieczywo na włoskie kanapki i samodzielnie przygotowuje smakową oliwę, bazując na tej oryginalnej włoskiej. Tylko wtedy ma pewność, że wszystko jest dobrze zrobione. Czuwa nad jakością wszystkiego, co jest serwowane w lokalu. Składniki i produkty wykorzystywane w Gusto przyjeżdżają prosto z Włoch lub ze sprawdzonych hurtowni z oryginalnymi włoskimi towarami. Wszystkie z nich mają certyfikat oryginalności. Właściciele stawiają też na produkty regionalne, kawę z zamojskiej palarni, warzywa od lokalnych rolników. Przepis na dobrą pizzę według pani Marty jest bardzo prosty – wystarczy robić taką, jaką samemu chciałoby się zjeść.





![Wypadek z udziałem dwóch samochodów. 3 osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-bortatycze-kolonia-wypadek-z-udzialem-dwoch-samochodow-3-osoby-trafily-do-szpitala-zdjecia-1765725358.jpg)




![Chełm. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [14-12-2025] W ubiegłym tygodniu odeszli do wieczności. Ostatnie pożegnanie naszych bliskich. Nekrologi z Chełma i powiatu chełmskiego.](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/sm-4x3-chelm-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-7-12-2025-1765669947.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze