Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Reklama MAREX

Grzyby nie dla każdego

Nasze lasy obfitują tej jesieni w grzyby przeróżnych gatunków. Jest ich tyle, że nie sposób powrócić z leśnej wędrówki z pustym koszykiem. W naszych kuchniach o tej porze roku królują podgrzybki, maślaki, kurki czy prawdziwki. Wiesz o nich wszystko?
Grzyby nie dla każdego

Okazuje się, że grzyby wbrew temu, co kiedyś sądzono, mają sporo wartości odżywczych. Zawierają dużo ważnych składników mineralnych, m.in.:  żelazo, miedź, cynk i potas. Są też źródłem białka, pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Ich największą zaletą jest jednak to, że odkwaszają nasz organizm. Mają też sporo witamin. Zawarte w nich potas i witamina B2 pobudzają pracę jelit oraz działają przeciwzapalnie. Mają również witaminę A w postaci karotenu oraz witaminę C. Mimo wielu wartości odżywczych grzyby nie wszystkim służą...

Kto powinien unikać potraw z grzybów?

  • osoby mające częste problemy żołądkowe,
  • dzieci poniżej 5. roku życia,
  • osoby starsze.

 

Co to jest chityna?

Jest budulcem grzybów, który sprawia, że są one ciężkostrawne. Ma strukturę chemiczną podobną do celulozy, czyli błonnika. Chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw długo zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy.

 

Ile kalorii mają grzyby?

W 90 proc. składają się z wody, zatem ich kaloryczność nie jest zbyt wysoka. 100 g grzybów suszonych to 230 kcal, natomiast 100 g grzybów świeżych to zaledwie 34 kcal.

 

6 faktów na temat grzybów

1. Mają swój udział w walce z rakiem

Japońscy naukowcy prowadzili badania na temat relacji między dietą człowieka a częstotliwością występowania raka. Zauważyli, że w społecznościach, w których dieta jest bogata w grzyby, ryzyko zachorowania na raka jest minimalne.

2. W Polsce więcej jest trujących

W naszym kraju występuje aż 1000 gatunków jadalnych grzybów, ale tych nienadających się do spożycia lub wręcz trujących jest jeszcze więcej. Największe zagrożenie wynika z tego, że często te dwie grupy są do siebie bardzo podobne.

3. Muszą być specjalnie traktowane

Aby grzyby zachowały smak i aromat, a także właściwości lecznicze, powinno się czyścić je najpierw na sucho, a następnie krótko płukać w całości pod bieżącą wodą. Nie wolno moczyć ani płukać grzybów pokrojonych, gdyż nasiąkają wodą.

4. Pomagają w walce z grypą

Dobrze wpływają na odporność człowieka. Regularne spożywanie grzybów działa lepiej niż wiele zastrzyków przeciw grypie.

5. Trują powoli

Objawy zatrucia grzybami nie muszą wystąpić tuż po zjedzeniu. Te, które pojawią się nawet po dwóch dniach, są najgroźniejsze.

 6. Jadłeś? Nie pij

Grzybów w ogóle nie powinno się łączyć z alkoholem, ponieważ powoduje on ścinanie się białka zawartego w grzybach. A to znacznie utrudnia ich strawienie. Poza tym alkohol nasila działanie niektórych grzybów trujących.

 

Zbiory chełmian możecie podziwiać na naszym Fanpage na Facebooku! 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama