Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

5 powodów, dla których warto jeść dynię + przepis!

5 powodów, dla których warto jeść dynię + przepis!

Jest smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Dynia to bogactwo witamin, E, K, C, PP, z grupy B. Zawiera także w swoim składzie pierwiastki ważne dla organizmu człowieka takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź. W dyni znajdziemy również prowitaminę A, która jest antyoksydantem, pozwala zachować dobry wzrok,  zapobiega nowotworom.

Występujące w dyni pektyny oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagając trawienie, zapobiegają zaparciom.

Obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu wspomaga leczenie miażdżycy. Ponadto dynia jest pomocna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób nerek, wątroby, związanych z niewłaściwą przemianą materii.

Zawiera beta-karoten, który wspiera odporność organizmu.

Nie zapominajmy o pestkach, które również działają prozdrowotnie. Są bogate w fitosterole i cynk, co powoduje, że zapobiegają powiększeniu prostaty, o ponadto leczą stany zapalne błony śluzowej.

 

Przepis na pyszną zupę dyniową 

Składniki (4 porcje)

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
  2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  4. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  5. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: historiaTreść komentarza: pierdzistołki od picia kawy i "spadaj na drzewo"Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:41Źródło komentarza: W budżetówce płacą więcej niż w firmach prywatnych. Tyle zarabiają PolacyAutor komentarza: JoelTreść komentarza: Rozdawanie 500+ nie zwiększyło dobrobytu u ludzi, tylko go zmniejszyło. Rząd nie daje, tylko zabiera.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:14Źródło komentarza: Pieniądze nie zwiększą liczby urodzeń. Trzeba  się otworzyć na inne rozwiązaniaAutor komentarza: TomcioTreść komentarza: Może warto przesuwać przetargi na wiosnę i latem robić remonty niż w grudniu. I tak macie szczęście, że pogoda jest na plusie i bez śnieguData dodania komentarza: 4.12.2025, 09:16Źródło komentarza: Chełm. Asfalt położą w grudniu? „Jeżeli temperatura będzie około zera, można”Autor komentarza: RobertTreść komentarza: Czy teraz Miasto zaciągnie kredyt na wkład własny? Bo ze słów prezydenta (o ile dobrze pamiętam) wynikało, że 100 mln wyda na bieżące potrzeby.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 15:34Źródło komentarza: Ugoda w sprawie infrastruktury pod terminal intermodalny w Chełmie. Miasto przygotowuje kolejny przetargAutor komentarza: BezradnyTreść komentarza: To jakiś drogi ten tłuczeń bo cała podwyżka wyniesie ok.4150zł miesięcznie. To dwa samochody tłucznia miesięcznie.Data dodania komentarza: 3.12.2025, 11:11Źródło komentarza: Gm. Białopole. Otworzyli oferty śmieciowych ofert. Samorządowcy przeżyli szok.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama