Przyrządza się ją z mąki, świeżych kurzych jaj, wody oraz kurkumy.
- Początkowo makaron ten wyrabialiśmy ręcznie, od kilku lat powstaje maszynowo, ale cały czas z najlepszej jakości produktów - mówi Jerzy Dąbrowski, właściciel firmy. - Nigdy nie używaliśmy ani jaj w proszku, ani masy jajowej. Mąka, którą dodajemy, pochodzi z polskich młynów. Kurkuma ma liczne właściwości zdrowotne m.in.: antynowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Dlatego właśnie ją również dodajemy do ciasta makaronowego.
Krajanka Chełmska 4-jajeczna jest starannie produkowana w kilku etapach, a następnie pakowana i dostarczana do sklepów. Można ją kupić w dwóch różnych opakowaniach.
- Nasz makaron idealnie komponuje się z mlekiem, rosołem oraz zupą pomidorową - dodaje właściciel.
Napisz komentarz
Komentarze