Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
News will be here
Reklama Reklama MAREX

Zdrowa "mała zielona"

A może by tak zamienić poranną "małą czarną" na "małą zieloną"? Twój organizm Ci za to podziękuje.
Zdrowa "mała zielona"

Kawa zielona nazywana jest też kawą surową. W przeciwieństwie do czarnej nie jest poddawana procesowi palenia, dzięki czemu zachowuje wiele cennych dla organizmu składników oraz jasny kolor. Tak jak kawa palona zawiera kofeinę, ale w porównaniu do niej jest znacznie łagodniejsza w smaku, nie podrażnia więc żołądka.

 

Jakie właściwości ma zielona kawa?

  • zmniejsza łaknienie i napady głodu oraz ogranicza wchłanianie cukru przez organizm, pomaga więc w odchudzaniu;
  • zawiera wiele mikro i makroelementów oraz minerałów, które korzystnie wpływają na organizm (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas czy cynk);
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, który jest silnym przeciwutleniaczem;
  • kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie zwiększa produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu, działa też przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie;
  • pomaga utrzymać niski poziom cholesterolu we krwi;
  • podnosi efektywność organizmu podczas wysiłku, warto więc ją wypić przed treningiem;
  • pomaga w walce z cellulitem.

 

Jak ją parzyć?

10 minut w wodzie o temperaturze 85-90ºC to idealne warunki parzenia tej kawy. Jej ziarna są bardzo twarde, więc przed wrzuceniem do młynka elektrycznego najlepiej wstępnie ją rozdrobnić w moździerzu.

Kawę zieloną, podobnie jak czarną, można doprawić do smaku cynamonem czy kardamonem, a także podawać z mlekiem.

 

Ciekawostka:

Zielona kawa dostępna jest także w postaci kapsułek. To wygodniejsza forma jej spożywania. Zwłaszcza dla osób, którym zależy przede wszystkim na właściwościach odchudzających, a nie smakowych tej kawy.

 

Ważne:

Pomimo wielu dobrych dla organizmu właściwości kawa zielona niestety nie jest dla każdego. Podobnie jak kawy czarnej, ze względu na zawartość kofeiny, kawy zielonej powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę czy osteoporozę.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaReklama Apostoł
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama