Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Stachniuk Optyk

Słodycz pełna witamin

Mieszkańcy krajów arabskich nazywają je chlebem życia. Nic w tym dziwnego - mało który owoc może pochwalić się taką zawartością witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych i wartości odżywczych, jak daktyle.
Słodycz pełna witamin

Daktyle zawierają rekordowe wśród owoców ilości potasu, fosforu, chromu oraz witamin B2 i B3. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w daktylach także 23 rodzaje aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mnóstwo witamin z grupy B (tym witaminę B6, niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę) i spore ilości witaminy A, K oraz karotenów i luteiny.

  • To naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii.
  • Wysoka zawartość błonnika sprawia, że daktyle świetnie wpływają na jelita, usprawniając ich pracę i przyspieszając metabolizm.
  • Błonnik odpowiada także za odczuwanie sytości, dzięki czemu daktyle świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska.
  • Bogactwo magnezu powoduje, że daktyle poprawiają nastrój i łagodzą objawy stresu.
  • Zawarte w nich salicylany działają jak aspiryna, a antyoksydanty kompleksowo wzmacniają organizm.
  • Pomagają także w leczeniu astmy, chorób gardła i pospolitego kataru.
  • Ponieważ mają dużo potasu, są podstawowym elementem diety sportowców po intensywnym wysiłku.

 

Uwaga!

Te niepozorne owoce w 70% składają się z cukrów prostych. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi, lecz zapewniają uczucie sytości na dłużej. Niestety, właśnie z uwagi na naturalną słodycz, daktyle nie są wskazane w jadłospisie cukrzyków.

Doskonałe dla dzieci

- Daktyle można włączać do diety małego dziecka już od 6. miesiąca życia - tłumaczy Katarzyna Barwińska, ekspert firmy Holle, producenta ekologicznych produktów dla dzieci i niemowląt. - Oczywiście początkowo w niewielkich ilościach i w postaci dokładnie zmiksowanej, np. jako dodatek do wieloowocowych musów. W przypadku starszych dzieci warto sięgnąć po daktyle jako zamiennik ciastka czy lizaka.

Świeże czy suszone?

 Daktyle są równie zdrowe w wersji świeżej, jak i suszonej. Sięgając jednak po suszone owoce, sprawdzajmy, czy nie zawierają niepotrzebnych konserwantów (typu: benzoesan sodu, kwas benzsoesowy, sorbinian sodu lub potasu). Wybierając gotowe musy dla dzieci, zwróćmy uwagę na pochodzenie jego składników. Dla zdrowia dziecka warto, aby były one organiczne, ekologiczne i wyhodowane zgodnie z rytmem natury. Tylko dzięki temu możemy mieć pewność, że dany produkt naprawdę jest wartościowy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama