Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Reklama MAREX

Smaki jesieni - jabłka

Jabłka powinien jeść każdy niezależnie od wieku. Są smaczne i zdrowe. Dietetycy polecają je dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży. Bogactwo odmian i smaków sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony. Dodatkowym atutem jest fakt, że są dostępne w formie nieprzetworzonej niemal przez cały rok.
Smaki jesieni - jabłka

7 powodów, dla których warto jeść jabłka

Pomagają oczyścić organizm – dzięki jabłkom pozbywamy się szkodliwych dla organizmu substancji oraz resztek niestrawionych pokarmów.

Występujące w tych owocach pektyny regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pektyny są ważne dla utrzymania jelit w dobrej kondycji.

Poprawiają mikroflorę jelitową, a także hamują występowanie nowotworów przewodu pokarmowego.

Jabłka to także źródło błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, błonnik przyspiesza również procesy przemiany materii, dlatego jabłka, są polecane osobom, które chcą schudnąć.

Są niskokaloryczne – ok. 70 kcal, a przy tym sycące, szybko łagodzą uczucie głodu.

Zawarte w jabłka polifenole bronią organizm przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona.

Doskonale nadają się na przetwory: dżemy, kompoty. Można je również suszyć.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama