Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
News will be here
Reklama baner reklamowy

Prosty przepis na placuszki dyniowe

Pyszne, puszyste, smakują trochę jak ciasto biszkoptowe. Można je polać czym kto lubi, np. syropem klonowym, dżemem, albo miodem.
Prosty przepis na placuszki dyniowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • i wedle uznania do polania syrop klonowy, miód lub dżem

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania purée (do placuszków potrzebna będzie szklanka takiego purée). Pokrojoną dynię należy ugotować aż będzie miękka. Następnie odkroić skórkę i zblendować albo rozgnieść widelcem. Odcisnąć nadmiar wody.

Skoro purée mamy już gotowe możemy zająć się robieniem placuszków. Uwaga! Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier itd. Do drugiego mokre: maślankę, jajka, purée z dyni. Mieszamy. Na koniec składniki mokre wlewamy do suchych, znów mieszamy. I gotowe. Można smażyć, a potem rozkoszować się smakiem.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama