Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Czym i jak ogrzać ogródek piwny w restauracji?

Ogródek piwny możemy zaobserwować w każdym mieście na rynku czy starówce, jest to bardzo chętnie wybierany obiekt podczas sezonu letniego, wiele restauracji korzysta właśnie z miejsca na zewnątrz pod parasolami, aby zaoferować klientom miło spędzony czas na świeżym powietrzu. Jednak pod koniec sezonu letniego w sierpniu a nawet we wrześniu nadal wiele osób korzysta z ogródków piwnych i wolą zjeść czy posiedzieć na zewnątrz. Niestety wieczorami pod koniec sezonu robi się chłodniej i tu nasuwa się pewien problem, gdyż może to zniechęcić klientów.
  • 06.03.2018 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czym i jak ogrzać ogródek piwny w restauracji?

Jednak w dzisiejszych czasach możemy na to poradzić bardzo dobrze, i wykorzystać ogrzewanie na podczerwień – jest to nowoczesna technologia, która pozwala ogrzać taki ogród piwny oczywiście na zewnątrz, jest to swego rodzaju promiennik ciepła, który ustawia się w jednym miejscu i on spokojnie może ogrzać około sześciu metrów kwadratowych, cena jest stosunkowo niewielka, jeśli weźmiemy pod uwagę to, ile nam da zysku taka lampa grzewcza – taki promiennik ciepła kosztuje około pół tysiąca złotych, oczywiście można ich kupić więcej, do takiego lokalu „zewnętrznego” na pewno przyjdzie sporo klientów nawet w okresie jesiennym, jeśli będzie w nim przyjemna temperatura, możemy tak wyróżnić się spośród lokalnej konkurencji.

Promiennik podczerwieni nagrzewa się bardzo szybko, daje wyczuwalne ciepło już kilkanaście sekund po włączeniu, więc nie musi być on ciągle włączony, można go dopiero uruchomić, gdy przyjdą goście do naszej restauracji. Zdjęcia z przykładowych realizacji można obejrzeć na https://sarmata.pl/promienniki-podczerwieni.

Nowoczesne technologie dostępne w Sklepie Sarmata mogą nas zaskakiwać na każdym kroku. Również w takim sektorze, jak ogrzewanie. Przyzwyczaiłeś się do tego, że jedyną słuszną metodą ogrzewania jest instalacja C.O. z kotłem na paliwo stałe w kotłowni?
Jeśli tak, pora zmienić swój światopogląd. Pomagają w tym promienniki podczerwieni. To zupełnie nowy model ogrzewania pomieszczeń, wykorzystujący energię elektryczną i nowoczesne urządzenia. Promienniki podczerwieni są bezpieczne, estetyczne i nie wymagają budowania instalacji opartej na rurach stalowych lub miedzianych.
Wszystko, czego potrzebują do swojej pracy to energia elektryczna. Umieszczane zazwyczaj pod sufitami, od góry ogrzewają pomieszczenia, zapewniając krótki czas, potrzebny na uzyskanie zaprogramowanej temperatury. Z uwagi na swoje walory użytkowe, najczęściej można je spotkać w halach produkcyjnych oraz biurach. Stanowią również znakomity sposób dogrzewania budynków, w których zimą prowadzone są prace wykończeniowe i w których nie zostało jeszcze uruchomione ogrzewanie centralne.

Taki ogrzewacz posiada kabel, który należy podłączyć wewnątrz budynku, nie ma wersji na akumulator, ale kabel jest niewątpliwie atutem, ponieważ można go odłączyć bez wychodzenia z pomieszczenia, kiedy goście restauracji wstaną od stolika.

Jednym z popularniejszych modeli tego typu promienników jest Fiore Black 766N marki MO-EL, jest to dość małe urządzenie, które znakomicie wpasowuje się do każdego ogródka piwnego, nowoczesny design tego urządzenia czyli srebrne elementy wykończone czarną obudową wyglądają znakomicie i wręcz dodają uroku zwykłemu miejscu jakim jest taki zewnętrzny ogródek piwny. Jeśli chodzi o montaż tego urządzenia to jest to bardzo wygodne, można go założyć na praktycznie każdy sposób, zarówno zawiesić od góry w pomieszczeniach wewnętrznych, dzięki łańcuchowi dostępnemu zazwyczaj w zestawie albo na drewnianych elementach ogródka piwnego, można również skorzystać z przenośnego statywu specjalnie przeznaczonego właśnie do tego typu promiennika, lub po prostu położyć go na podłodze lub zawiesić na ogrodzeniu ogródka piwnego oczywiście kierunkiem oddawania ciepła w stronę wewnętrzną.

Podsumowując, takie przenośne ogrzewacze zewnętrzne są znakomitym pomysłem, w chłodne wieczory mogą ogrzać ogródek piwny, dzięki czemu spędzenie w nim czasu będzie bardzo przyjemne i pomimo jesiennej aury nie będziemy odczuwać chłodu. Montaż jest bardzo prosty, urządzenie szybko się nagrzewa a nowoczesny design tego urządzenia znakomicie komponuje się z każdego rodzaju restauracją i ogródkiem piwnym.
 

--- Artykuł sponsorowany ---