Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Ser do pizzy. Który jest najlepszy?

Główna tajemnica pizzy tkwi oczywiście w placku. Może być on cieńszy, grubszy lub całkiem kruchy. Równie ważne są jednak dodatki, z którymi jest on podawany. Niezaprzeczalnie obowiązkowe dodatki są to: sos pomidorowy oraz ser. No właśnie! Czy ktoś z nas wyobraża sobie pizzę bez pysznego, gorącego, ciągnącego się sera? Dowiedz się, jakim serem możesz delektować się na swojej ulubionej pizzy.
  • 07.08.2020 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Ser do pizzy. Który jest najlepszy?

Mozarella i capreggio – delikatny smak i aromat

Gdyby zapytać rodowitego Włocha, jaki ser na pizzę jest najlepszy, bez wątpienia odparłby, że mozzarella. Jest to główny składnik popularnej Margherity. Mozarella ma delikatny, kremowy smak i doskonale pasuje jako dodatek do pizzy, ponieważ nie dominuje smakiem pozostałych składników np. sosu czy ziół. Oryginalna mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z włoskiej Kampanii. Wytwarza się ją z mleka bawolic, czyli samic wołu domowego. Tańsza oraz popularniejsza wersja sera jest produkowana z mleka krowiego. Oryginalna mozzarella idealnie topi się na pizzy, a także nie pozostawia zbyt dużo tłuszczu, ani wody.

Capreggio to ser mniej popularny, jednak zdecydowanie wart spróbowania. Jest on zrobiony z serwatki i w swojej konsystencji oraz smaku przypomina bardzo delikatny twaróg. Nie roztapia się tak przyjemnie, jak mozzarella, jednak dla osób, które lubią delikatne smaki, będzie stanowił idealny wybór.

Coś mocniejszego? Wybierz parmezan lub fetę

Jeśli lubimy, aby ser nieco dominował wśród smaków pizzy, warto wybrać parmezan. To twardy ser wytwarzany z krowiego mleka na podpuszczce, leżakuje w solance, stąd jego intensywniejszy smak.

Feta z kolei jest bardziej znana dla nas jako dodatek do sałatek. Jednak w pizzy może stanowić doskonały dodatek. Feta jest dosyć tłusta i słona. Dzięki intensywnemu smakowi może doskonale podkreślać smak pozostałych składników na pizzy. Należy jednak pamiętać, żeby pokroić go w drobną kosteczkę, bowiem feta nie rozpuści się na pizzy. Pozostanie w takiej samej postaci, w jakiej go ułożymy na początku.

Polski akcent? Pizza z oscypkiem

Pizza w zależności od smaku może być podawana tak naprawdę ze wszystkim. Najlepsza wersja pizzy w polskim wydaniu jest z góralskim oscypkiem! Ten wyrazisty w smaku ser to doskonały dodatek do pizzy. Jeśli chcemy zjeść pyszną pizzę w Lublinie, warto wybrać się do Centrum Handlowego Felicity. Znajdziemy tam pizzę w wydaniu klasycznym, rzymskim oraz premium. Ponadto można tam skosztować innych dań kuchni włoskiej takich jak np. makarony lub makarony zapiekane. Spróbuj wyjątkowej pizzy w Lublinie i poczuj się jak we Włoszech! Sprawdź https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity!

--- Artykuł sponsorowany ---