Uroczysta gala finałowa pierwszej edycji konkursu odbyła się 30 września w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie. Laureaci zostali wybrani spośród 27 zgłoszonych rolników i przetwórców prowadzących certyfikowaną produkcję ekologiczną. Waldemar Bednarczyk uprawia dynie, ziemniaki, czosnek, marchew, buraki i pszenżyto.
- Do konkursu zgłosili mnie pracownicy Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Krasnymstawie, z którymi współpracuję od samego początku mojej działalności. Zawsze udzielają mi fachowych rad. Gospodarstwo ekologiczne prowadzę od 10 lat. Zajmuje ono powierzchnię ok. 12 hektarów. Podobny areał posiadał mój syn, który prowadzi taka samą działalność - opowiada pan Waldemar.
We własnym zakresie zajmują się również przetwórstwem warzyw, m.in. w postaci soków z marchwi i buraka ćwikłowego oraz kiszonych buraczków ćwikłowych. Uprawy wyróżnionego rolnika są zlokalizowane w Krupem.
- Chętnie rozwijałbym je w kierunku przetwórstwa produktów ekologicznych, jeśli będzie możliwość skorzystania z dotacji na ten cel. Na razie staramy się korzystać z wielu kanałów promocji i sprzedaży naszych upraw - dodaje Waldemar Bednarczyk.
Na co dzień prowadzi również gospodarstwo agroturystyczne. Przy domu znajduje altana, w której gospodarz z pasją gromadzi dawne przedmioty codziennego użytku oraz przygotowuje wędliny domowej roboty.
Ideą konkursu „Ekolubelskie 2020” jest promowanie rolnictwa ekologicznego, nagradzanie najlepszych rolników i przetwórców w tej kategorii. Aktualnie na terenie województwa lubelskiego funkcjonuje ponad 1,6 tys. gospodarstw ekologicznych, a około 400 kolejnych przestawia się na działania „eko”. Jest to zatem stale rosnący sektor produkcji rolnej w regionie.
Napisz komentarz
Komentarze