- Od dziecka mieszkam na wsi i zawsze lubiłem pomagać w gospodarstwie - mówi pan Robert Janowski.
Wybrał więc szkołę rolniczą, która pozwoliła mu rozwijać swoje zainteresowania. Gdy nie miał chęci do nauki, uciekał do pracy w gospodarstwie. To zamiłowanie mu pozostało. Można powiedzieć, że ma je w genach, bo gospodarstwo prowadzone jest w jego rodzinie od pokoleń.
- Dawniej ojciec miał konwencjonalne, tradycyjne, gospodarstwo. W 2012 roku przejąłem jego część i skorzystałem z programu "Młody rolnik". Potem był program "Modernizacja gospodarstw rolnych", a następnie udało mi się utworzyć mini zakład w ramach programu rozwijania działalności marginalnej - opowiada pan Robert.
Środki unijne pozwoliły mu rozwinąć skrzydła. Nidy nie stawiał jednak na ilość, ale na jakość. Gospodarz ma obecnie 19 krów mlecznych i kilka sztuk tzw. młodzieży. Tuż obok jest gospodarstwo jego ojca, gdzie również hodowane są krowy. To daje ogromny potencjał i też wiąże się z ciężką pracą. Gospodarstwo jest ekologiczne, a to oznacza że nie stosuje się tam przy uprawie roślin sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Krowy są zdrowo żywione, a do produkty mlecznie niepasteryzowane i bez chemii.
Dziś jego Ekologicznego Gospodarstwo Mleczne "Pod kasztanem" jest znane w regionie. Znajduje się w Ludwinowie w gminie Cyców. Bogata oferta produktów z mleka pochodzącego z hodowli ekologicznej zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Są tam produkowane sery podpuszczkowe, kanapkowe, twarożkowe. Jest też masło ze świeżej śmietany, ser ricotta, maślanka. Od czasu do czasu w sprzedaży jest nawet świeża siara. Nabiał z gospodarstwa "Pod kasztanem" jest w sprzedaży w wielu sklepach ekologicznych na terenie powiatu chełmskiego, łęczyńskiego i Lublina. Sprowadzają go nawet hotele.
- Rolnictwo w naszej rodzinie to tradycja. Mamy dwoje dzieci, które dzięki naszej pracy zdrowo się odżywiają - dodaje Janowski.
Napisz komentarz
Komentarze