Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Reklama MAREX

Jacek Żydok oczarował jurorów MasterChefa

Pierś z kaczki w sosie maślano-winnym z karmelizowanym jabłkiem, cebulą i czosnkiem. Właśnie tym wykwintnym daniem pochodzący z Pokrówki Jacek Żydok, zapewnił sobie wejście do najlepszej 14-stki uczestników nowej edycji programu MasterChef w telewizji TVN. Inspiracje do gotowania czerpie z kuchni całego świata, stawiając na smak i zdrowy tryb życia. Na zwycięzcę kulinarnego show czeka nagroda finansowa, statuetka oraz wydanie autorskiej książki kucharskiej.
Jacek Żydok oczarował jurorów MasterChefa

Jacek Żydok ma 22 lata i do niedawna pracował w restauracji Na Bogato, gdzie serwował przede wszystkim dania kuchni włoskiej. Zgłoszenie do programu "MasterChef" wysłał spontanicznie i pod wpływem impulsu, ale okazała się to bardzo trafiona decyzja.

- Razem z tatą oglądaliśmy telewizję i akurat trafiliśmy na powtórkę odcinka jednego z poprzednich sezonów programu - wspomina Jacek Żydok. - To był bodziec, uznałem, że będzie co ma być. Początkowo były plany, żeby zgłoszenie wysłała moja starsza siostra, ale ostatecznie zrobiłem to ja. Z powodu pandemii casting przebiegał inaczej niż dotychczas, ponieważ musiałem zaprezentować się online, a następnie to nagranie trafiło do internetu pod głosowanie. Samego głosowania nie wygrałem, ale chyba spodobałem się jury, bo zostałem zakwalifikowany do eliminacji.

Jak wspomina chełmianin, po wbiegnięciu do spiżarni programu w pierwszym odcinku, ujrzał ogrom produktów, przy których łatwo było stracić głowę. Pierwszym, co zauważył, była pierś z kaczki. Przygotował ją w sosie maślano-winnym z dodatkiem karmelizowanego jabłka, cebuli i czosnku. Pozostało mieć nadzieję, że przypadnie do gustu jurorom.

- Już podczas oglądania pierwszego sezonu programu "Kuchenne rewolucje" pomyślałem, że fajnie byłoby coś ugotować dla pani Magdy Gessler - wspomina. - Już samo stanięcie przed nią, Anią Starmach i Michelem Moranem było bardzo stresujące, a przecież jeszcze musieli ocenić moje danie. Udało się, otrzymałem fartuch i przeszedłem do kolejnego odcinka.

Swoje pierwsze w życiu danie Jacek Żydok przygotował w I klasie gimnazjum i była to jajecznica własnego pomysłu. Wtedy też odkrył, że odnajduje się w kuchni i zaczął rozwijać tę pasję. Choć lubi słodkości, zdecydowanie lepiej czuje się w daniach wytrawnych. 

- Jeszcze w przedszkolu, kiedy podawano nam na obiad wątróbkę drobiową, wszyscy moi rówieśnicy grymasili. Ja natomiast przepadam za nią od dziecka, więc zjadałem nie tylko swoją porcję, ale również swoich kolegów i koleżanek - mówi. - Obecnie jestem fanem przede wszystkim zdrowej kuchni, lubię eksperymentować z nabiałem, tworzyć dania z makaronem oraz inspirowane Azją. Od pewnego czasu oglądam też sporo programów kulinarnych, natomiast do mojej trójki ulubionych szefów kuchni należą: Karol OkrasaJamie Olivier oraz nieżyjący już niestety Anthony Bourdain.

Jacek Żydok studiuje fizjoterapię na AWF w Białej Podlaskiej, a anatomia oraz zdrowy tryb życia to jego kolejne pasje obok gotowania. Jego marzeniem jest zaś podróż do Teksasu oraz otwarcie własnej restauracji, w której serwowane będą przede wszystkim ryby. 

- Do tego rodzaju mięsa coraz bardziej się przekonuję, ponieważ jest nie tylko smaczne, ale ma również mnóstwo korzyści dla zdrowia. Na pewno to miejsce klimatem przynosiłoby gości do czasów i kultury dawnych Słowian oraz Wikingów, ponieważ te są z kolei bliska muzyce, którą bardzo lubię, czyli metalowi. Gotuję, słuchając hip-hopu. Przy ciężkich brzmieniach moje dania mogłyby być zbyt krwiste lub zbyt pikantne - dodaje z uśmiechem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Jeszcze nie skończyli na osiedlu a już rozkopany dojazd, totalna porażkaData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:46Źródło komentarza: Chełm. Drogowcy zaczynają pracę - będą utrudnienia!Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Czas najwyższy skończyć ten bałagan całe osiedle rozkopane prawie przez rok znaki polikwidowane na ulicach anarchia, przez kwartał na przystanku "egipskie ciemności" Czym się tu chwalić? Nikomu nie życzę takiego rozgardiaszuData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:44Źródło komentarza: Chełm. Nowe asfaltowe "dywaniki" na os. ZachódAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Brawo! Bardzo dobry wybór!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 18:15Źródło komentarza: Gm. Wola Uhruska. Jacek Kozyra pokonał Mirosława KoniecznegoAutor komentarza: miejscowyTreść komentarza: Specjalistka od wszystkiego. A na czym ona się nie zna? Do rana można by wyliczać na czym się nie zna. Typowy nominat jedynej słusznej. Gdyby w sejmiku nie było pisiorów, to i ona bujała by we Włodawie. Gdyby była specjalistą to pracowała by w jednej firmie. A tak ze stołka na stołek skacze matołek.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 17:59Źródło komentarza: Chełm. Agnieszka Kruk została dyrektorką szpitalaAutor komentarza: bławatTreść komentarza: posiadłość na MajorceData dodania komentarza: 25.04.2024, 16:36Źródło komentarza: Żony polityków ujawnią swój majątek? Zdecydują o tym... politycy
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama