Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Jakie przekąski najlepsze zimą

Nasza kondycja, odporność i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Zimą, gdy codziennie musimy stawiać czoła infekcjom, chandrze i ociężałości, powinniśmy szczególnie dbać o obecność zdrowych przekąsek w naszej diecie.
Jakie przekąski najlepsze zimą

Pogoda nas nie rozpieszcza – raz ziąb, raz plucha. Łatwo o przemarznięcie, przeziębienie, a także o apatię i rozdrażnienie. W takiej sytuacji zamiana kalorycznych i wysoko przetworzonych produktów na świeże i naturalne odpowiedniki to bardzo dobry pomysł. Po pierwsze dlatego, że jedzenie świeżych warzyw i owoców korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia oraz poprawia odporność organizmu. Po drugie dlatego, że po miesiącu sutych i ciężkich potraw świątecznych i po karnawałowych szaleństwach warto dać wytchnienie przeciążonemu układowi pokarmowemu.

Warto wybierać

- Najzdrowsze i najbardziej wartościowe jest jedzenie nieprzetworzone, bez barwników i konserwantów. Sztuczne składniki mocno obciążają jelita, które wpływają na naszą odporność.

- Naturalne przekąski pomagają utrzymać wagę na właściwym poziomie, co w porze chłodów, gdy mniej spacerujemy i ruszamy się, również ma swoje znaczenie.

- Warto sięgnąć po: mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany, marchewkę, seler naciowy czy paprykę – przede wszystkim dlatego, że wszystkie te produkty zawierają witaminę C, która pomaga wzmocnić odporność, a także wiele innych witamin i minerałów.

- Orzechy włoskie, migdały, pestki dyni oraz suszone owoce: śliwki, morele, żurawina są źródłem mikroelementów. Poza tym dostarczają energii.

- Produkty probiotyczne, czyli jogurty, kefiry oraz inne napoje mleczne, ale tylko te, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej – przede wszystkim bakterie lactobacillus acidophilus i bifidobacterium bifidum - korzystnie stymulują układ odpornościowy i ograniczają rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.

- Do pracy można zabierać także koktajle, owocowe musy lub proste sałatki.

Na apli

Surowe warzywa i owoce, orzechy, wypieki z pełnego ziarna mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że trzeba je odpowiednio do pracy zapakować np. w wygodne, uniwersalne woreczki z suwakiem. Dzięki specjalnej opatentowanej technologii są one wyjątkowo szczelne. Nie musimy się obawiać, że w czasie transportu produkty się rozsypią lub że z woreczków wycieknie sok z owoców – mówi Marta Krokowicz, marketing manager marki Paclan, producenta artykułów gospodarstwa domowego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama