Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Bank Spółdzielczy

Jakie przekąski najlepsze zimą

Nasza kondycja, odporność i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Zimą, gdy codziennie musimy stawiać czoła infekcjom, chandrze i ociężałości, powinniśmy szczególnie dbać o obecność zdrowych przekąsek w naszej diecie.
Jakie przekąski najlepsze zimą

Pogoda nas nie rozpieszcza – raz ziąb, raz plucha. Łatwo o przemarznięcie, przeziębienie, a także o apatię i rozdrażnienie. W takiej sytuacji zamiana kalorycznych i wysoko przetworzonych produktów na świeże i naturalne odpowiedniki to bardzo dobry pomysł. Po pierwsze dlatego, że jedzenie świeżych warzyw i owoców korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia oraz poprawia odporność organizmu. Po drugie dlatego, że po miesiącu sutych i ciężkich potraw świątecznych i po karnawałowych szaleństwach warto dać wytchnienie przeciążonemu układowi pokarmowemu.

Warto wybierać

- Najzdrowsze i najbardziej wartościowe jest jedzenie nieprzetworzone, bez barwników i konserwantów. Sztuczne składniki mocno obciążają jelita, które wpływają na naszą odporność.

- Naturalne przekąski pomagają utrzymać wagę na właściwym poziomie, co w porze chłodów, gdy mniej spacerujemy i ruszamy się, również ma swoje znaczenie.

- Warto sięgnąć po: mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany, marchewkę, seler naciowy czy paprykę – przede wszystkim dlatego, że wszystkie te produkty zawierają witaminę C, która pomaga wzmocnić odporność, a także wiele innych witamin i minerałów.

- Orzechy włoskie, migdały, pestki dyni oraz suszone owoce: śliwki, morele, żurawina są źródłem mikroelementów. Poza tym dostarczają energii.

- Produkty probiotyczne, czyli jogurty, kefiry oraz inne napoje mleczne, ale tylko te, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej – przede wszystkim bakterie lactobacillus acidophilus i bifidobacterium bifidum - korzystnie stymulują układ odpornościowy i ograniczają rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.

- Do pracy można zabierać także koktajle, owocowe musy lub proste sałatki.

Na apli

Surowe warzywa i owoce, orzechy, wypieki z pełnego ziarna mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że trzeba je odpowiednio do pracy zapakować np. w wygodne, uniwersalne woreczki z suwakiem. Dzięki specjalnej opatentowanej technologii są one wyjątkowo szczelne. Nie musimy się obawiać, że w czasie transportu produkty się rozsypią lub że z woreczków wycieknie sok z owoców – mówi Marta Krokowicz, marketing manager marki Paclan, producenta artykułów gospodarstwa domowego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama