Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Uważajmy na plastikowy ryż!

Trudno w to uwierzyć, ale podobno musimy uważać, jaki jemy ryż. Na rynku pojawił się plastikowy ryż z fabryk w Chinach. Jak widać, nie wystarczy przyglądać się etykietom produktów, które wkłada się do koszyka.
Uważajmy na plastikowy ryż!

Autor: pixabay.com

Podobno po zmieszaniu ze sobą dwóch odmian ziemniaków (zwykły i słodki) oraz przemysłowego plastiku powstaje tani w produkcji ryż, który wygląda jak prawdziwy. Nawet ponoć pachnie podobnie. Portale internetowe radzą, jak sprawdzić, czy mamy do czynienia z naturalnym produktem

Jak odróżnić plastikowy ryż od prawdziwego?

1. Sztuczny ryż w wodzie nie zatonie, więc wsyp go do szklanki z wodą i obserwuj.

2. Ugotowany prawdziwy ryż w ciepłym miejscu po paru dniach powinien spleśnieć. Sztuczny nie spleśnieje.

3. Podczas gotowania naturalnego ryżu bez woreczka na powierzchni nie powstaje gruba warstwa osadu. Jeśli się pojawi, wyrzuć go.

4. Możesz podpalić trochę ryżu. Jeżeli poczujesz swąd plastiku lub ziemniaków to wiadomo, że to felerny produkt.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama