Uważajmy na plastikowy ryż!

  • 27.09.2019, 16:44
  • (apm)
Uważajmy na plastikowy ryż! pixabay.com
Trudno w to uwierzyć, ale podobno musimy uważać, jaki jemy ryż. Na rynku pojawił się plastikowy ryż z fabryk w Chinach. Jak widać, nie wystarczy przyglądać się etykietom produktów, które wkłada się do koszyka.

Podobno po zmieszaniu ze sobą dwóch odmian ziemniaków (zwykły i słodki) oraz przemysłowego plastiku powstaje tani w produkcji ryż, który wygląda jak prawdziwy. Nawet ponoć pachnie podobnie. Portale internetowe radzą, jak sprawdzić, czy mamy do czynienia z naturalnym produktem

Jak odróżnić plastikowy ryż od prawdziwego?

1. Sztuczny ryż w wodzie nie zatonie, więc wsyp go do szklanki z wodą i obserwuj.

2. Ugotowany prawdziwy ryż w ciepłym miejscu po paru dniach powinien spleśnieć. Sztuczny nie spleśnieje.

3. Podczas gotowania naturalnego ryżu bez woreczka na powierzchni nie powstaje gruba warstwa osadu. Jeśli się pojawi, wyrzuć go.

4. Możesz podpalić trochę ryżu. Jeżeli poczujesz swąd plastiku lub ziemniaków to wiadomo, że to felerny produkt.

(apm)
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe