Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Dobroczynna moc śliwek

Trwa sezon na śliwki. Możemy się nimi zajadać, bo są zdrowe, ale oczywiście z umiarem. Lepiej w tym przypadku stosować zasadę: co za dużo, to niezdrowo, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Dobroczynna moc śliwek
Jakie zalety mają śliwki?
  • śliwki mają w sobie dużo błonnika, więc poprawiają perystaltykę jelit oraz przeciwdziałają zaparciom,
  • działają odchudzająco. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol,
  • mają w sobie dużo antyoksydantów, więc chronią jelito grube przed chorobą nowotworową,
  • witamina B6 i magnez w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy,
  • śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy,
  • dzięki dużej zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne) wspomagają pozbycie się pękających naczynek,
  • witaminy oraz przeciwutleniacze wygładzają skórę. Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek,
  • suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże śliwki. Są także bogatym źródłem fosforu i żelaza. Mają działanie przeczyszczające,
  • kora z drzew śliwkowych jest wykorzystywana do leczenia schorzeń prostaty.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklamabaner boczny
Reklama
Reklama
Reklama