Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Emka 3.2024 życzenia
Reklama Stachniuk Optyk

Choroba ukryta w jagodach

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bąblowicą. Trudno ją zdiagnozować, a jest bardzo niebezpieczna. Latem dochodzi do największej ilości zachorowań. Jak jej uniknąć, jakie są objawy tej choroby?
Choroba ukryta w jagodach

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców świata, a mogą być przyczyną śmiertelnej choroby. Zbierając lub jedząc niemyte owoce leśne, możemy zarazić się tasiemcem, który wywołuje chorobę równie groźną, jak nowotwór.

Bąblowica jest chorobą, która przenosi się ze zwierząt na ludzi, powodowaną przez larwy tasiemca. Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zakażonych psów lub lisów i mogą dostać się do organizmu człowieka, zarówno przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody. Cysty najczęściej umiejscawiają się w wątrobie, ale również mogą występować w płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach, oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta.

Nieprzestrzeganie zasad higieny, bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami i spożywanie niedogotowanej, niemytej, skażonej jajami tasiemca żywności (np. warzyw, owoców leśnych) stanowią czynniki ryzyka zakażenia.

Niestety, ciężko się przed tym uchronić. Podobno jaja tasiemca wywołujące bąblowicę wielokomorową pozostają zakaźne w temperaturze od minus 30 do plus 60 stopni Celsjusza. To oznaczałoby, że ani mrożenie w domowej zamrażarce, ani polewanie gorącą wodą nic nie da. Najlepiej zatem jeść jagody przetworzone w formie dżemów czy np. ugotowane w pierogach.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama