Krasnystaw: Swojaki wygrały "Bitwę regionów"

  • 04.07.2019, 07:51 (aktualizacja 04.07.2019, 07:57)
  • GD
Krasnystaw: Swojaki wygrały "Bitwę regionów"
Sodziaki pod pierzynką grochową z kaczką w modrej kapuście przyniosły sukces KGW Swojaki w wojewódzkim etapie konkursu kulinarnego "Bitwa regionów". Tym samym gospodynie z Tarzymiech Trzecich awansowały do wrześniowego finału krajowego w Poznaniu.

Etap wojewódzki "Bitwy regionów" organizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa rozstrzygnięto w Nałęczowie. Konkurencja była duża, a o zwycięstwie decydowały minimalne różnice punktowe.

- Jesteśmy dumne, że mogłyśmy sprostać temu wyzwaniu. Gdy usłyszałyśmy wyniki, członkinie naszego koła popłakały się ze szczęścia. W Poznaniu poprzeczka będzie jednak zawieszona znacznie wyżej. Doradzano nam, aby do finału popracować jeszcze nad upiększeniem potrawy. Wszystkie detale mogą bowiem okazać się na wagę złota - opowiada Małgorzata Łagoda, przewodnicząca KGW w Tarzymiechach Trzecich.

W Nałęczowie udział wzmaganiach brały również panie z Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, które za zupę pokrzywową otrzymały wyróżnienie.

Warto dodać, że to drugie koło gospodyń z powiatu krasnostawskiego, które awansowało do ogólnopolskiego finału "Bitwy regionów". W ubiegłorocznej edycji konkursu sztuka ta udała się KGW w Widniówce, które jako finalista z województwa lubelskiego prezentowało w Bydgoszczy gulasz z dzika z ziołami podany z ogórkiem kiszonym i pajdą pieczonego pieroga z kaszą.

GD
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe